Dom omladine predaju kafedžiji

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom omladine predaju kafedžiji

Dve nedelje pošto je sudski izvršitelj Trgovinskog suda ustanovio da je Dom omladine gradilište i da zbog toga bilijar klub u njemu ne može da radi, stigla je druga privremena mera. Kafeu „Tačka" dozvoljava se da radi. Gradski čelnic kažu da, za razliku od prošlog, ovaj put se neće suprotstaviti. Postupiće po sudskom nalogi i predati ključeve kafedžiji Đorđu Pavlovu.

Kako saznajemo, poslednjim rešenjem Trgovinski sud nalaže Domu omladine da otvori vrata glavnog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporednog ulaza, skine katance i omogući Đorđu Pavlovu da nesmetano koristi deo centralnog hola, dela platoa ispred zgrade i magacinski prostor. Osim toga, troškovi izvršnog postupka biće naplaćeni, kako stoji u rešenju, „plenidbom novčanih sredstava" koji će sa žiro računa Doma omladine biti isplaćeni na račun Samostalne ugostiteljske radnje „Kafea Tačka", preduzetnika Đorđa Pavlova.

- To je tragično. Ne samo da kafedžija ne želi da izađe dok mu Dom omladine ne oprosti više od tri miliona dinara koje duguje za zakup, nego još treba i da mu plati. U obrazloženju stoji da Đorđe Pavlov ima ugovor iz 2001. godine, ali se nigde ne pominje da je on istekao. Pošto sud od nas praktično traži da Pavlovu predamo ključeve, ponašaćemo se po slovu zakona jer smo očigledno nemoćni i ne možemo da se borimo sa nebuloznim presudama Trgovinskog suda - kaže Gorica Mojović, pomoćnik gradonačlnika.

Kafeu „Tačka" je ugovor sa Domom omladine istekao u martu ove godine. Međutim, njegova dugovanja prema ovoj instituciji su počela i ranije. Đorđe Pavlov tvrdi da mu je na ime zakupa traženo 4.000 evra što on nije mogao, niti želeo, da plaća, ali nije uspeo da sa rukovdstvom ove kuće nađe zajednički jezik i ustanovi uslove pod kojima će da se iseli.

- Na razumnu zakupninu od 2.500 evra bih pristao, ali ono što su tražili je bilo previše. Spreman sam da odem, ali pod uslovom da mi plate ono što sam uložio u renoviranje hola u prizemlju, a to je oko 46.000 evra - kaže Đorđe Pavlov dodajući da se sa rukovdstvom Doma omladine ništa ne može dogovori.

Sudija Zorica Tucakov nije ostavila mogućnost Domu omladine da se žali na rešenje o privremenim merama, iako je takva mogućnost postojala kod njene koleginice koja je donela prethodno rešenje vezano za bilijar klub. Sudiju Tucakov nismo uspeli da nađemo jer je na odmoru, a u Trgovinskom sudu kažu da u slučaju ometanja poseda zakon ne ostavlja prostor za žalbu na privremena sudska rešenja. Osim toga, u Trgovinskom sudu kažu da troškovi izvršnog postupka u svim slučajevima, pa i ovom, plaća onaj ko je tužen.

Kazna zbog kafića

Renoviranjem hola, Đorđe Pavlov je između ostalog napravio arkadne stubove kod požarnog stepeništa. Kad je došla protivpožarna inspekcija tražila je da se ti stubovi sklone o čemu je rukovodstvo Doma omladine nekoliko puta obavestilo Pavlova. Smatrajući ih delom svog enterijera, on se oglušavao o taj zahtev tako da je Dom omladine zbog toga jednom čak morao da platio i kaznu.

Visina zakupa

Ugovor između Doma omladine i kafea „Tačka" je napravljen 1992. godine. Mesečna zakupnina je tada bila vezana za cenu benzina. Prema sledećem ugovoru, iz 2001. godine, kafić je na ime zakupa trebalo da plaća 21 prosečan republički lični dohodak. Kasnije urađenim aneksom ugovora, stanarina je promenjena na 11 prosečnih plata. Osim toga, Đorđe Pavlov je trebalo da pokriva deo troškova struje, vode, telefona i čišćenja zgrade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.