Đilas: Romi ispod Gazele biće raseljeni do kraja avgusta

Izvor: Blic, Beta, 13.Jul.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Romi ispod Gazele biće raseljeni do kraja avgusta

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je grad u potpunosti spreman da do kraja avgusta raseli Rome izpod mosta Gazela.



"Kada se to raseljavanje završi, onda ćemo se baviti raseljavanjem Roma kod naselja Belvil", rekao je on na konferenciji za novinare.

Đilas je kazao da je završen drugi tender za nabavku 300 kontejnera za raseljavanje romskih porodica, za šta je izdvojeno 75 miliona dinara, što je 25 miliona manje od ponuđenog u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvom tenderu, koji je poništen. Kako je dodao, "ti kontejneri će u dogovoru sa stručnjacima evropske banke biti stavljeni u naselja po standardima koji su oni predložili".

"Pregovora o tome gde će ko da se pomeri sa gradskog zemljišta koje je nelegalno zauzeo, nema, kao što nema pregovora ni sa onim građanima koji smatraju da je strašno da im se Romi dosele na 500 metara ili kilometar", istakao je gradonačelnik Beograda.

"Svi će morati da poštuju zakon", dodao je Đilas.

Prema njegovim rečima, "ključna je stvar da pokušamo da se akcija završi do kraja avgusta da bi romska deca krenula u osnovne škole". On je najavio da će biti napravljeni posebni razredi za decu koja su prerasla uzrast prvog razreda, kako bi im se omogućilo da završe školu i kada navrše 18 godina imaju šansu za život i rad u Beogradu.

Đilas je kazao da je grad spreman da učestvuje i u donaciji odeće, obuće i prevoza za romsku decu, ukoliko bude potrebno.

"Želimo da sva romska deca školskog uzrasta budu u školi i da ne budu na ulicama da prosjače, da ne budu na semaforima", rekao je on i naglasio da će sa roditeljima koji ne budu želeli da sarađuju "razgovarati u skladu sa zakonom".

Đilas je kazao i da je prošle nedelje pisao premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću tražeći informaciju "šta je država uradila za 58 porodica Roma koje nisu iz Beograda i za koje su date garancije da će biti vraćene u svoje sredine".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.