Đilas: Prva linija metroa za osam do 10 godina

Izvor: Blic, Beta, 04.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Prva linija metroa za osam do 10 godina

Beograd mora da napravi tzv. nezavisni šinski sistem. To znači da se nigde ne ukršta sa drumskim saobraćajem, rekao je u intervjuu za dnevni list „24 sata" Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, započinjući razgovor na temu izgradnje metroa u prestonici.

"Stručnjaci iz Beča i Minhena predlažu nam nezavisni šinski sistem tipa lakog metroa. Sačekaćemo još neka mišljenja i dati predlog. Trebalo bi da se pouzdamo u mišljenje stranaca koji žele da nam pomognu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čast svakome, ali kod nas niko nema iskustva sa gradnjom metroa", kaže Đilas.

"Moja ideja je da prva linija ide od Novog Beograda preko Vukovog spomenika do kraja Bulevara. Zagovornik sam da u isto vreme krene i drugi krak od Pravnog fakulteta preko Slavije, Prokopa, na Banovo Brdo. Ako ove godine odlučimo, krećemo u potragu za finansijerima projekta, nešto slično kao za „kineski” most od Zemuna do Borče. Gradnja bi mogla da počne u roku od oko dve godine, a do prve linije trebalo bi još šest do osam godina. Ja neću da počnem da kopam tunel i vičem da je to metro, pa da se onda kao obilaznica radi 19 godina", objašnjava gradonačelnik.

On je prokomentarisao polemiku oko sredstava koja će Beogradu biti uskraćena iz republičkog budžeta na ime pomoći nerazvijenom delu Srbije: "Beograd je spreman da pomogne ostatku Srbije, ali nije spreman da izdvaja za platu, recimo predsednika opštine Kuršumlija, koja je veća od plate gradonačelnika Beograda i iznosi 102.000 dinara. A pri tom se u tom gradu cigarete prodaju na komad!? To nije normalno. Zamislite Srbiju kao voz koji vuče lokomotiva – Beograd. I kažu vam da u petom vagonu nema grejanja, pa da damo od uglja koji pokreće lokomotivu da bi se grejali u tom vagonu. Vremenom uglja je sve maje, i na kraju i voz stane i nema grejanja"!

Ušće: Nema greške gradskih organa

"Što se tiče Ušća, tu nema greške gradskih organa već tadašnje savezne vlade. Kad je o Luci reč, moja ideja je da u slučaju negativne sudske odluke po grad ostavimo mogućnost da druga strana da nešto svom gradu. Dakle, i ako zemljište ne bude naše, opet će od nas zavisiti šta će se tu sutra graditi", rekao je Đilas.

Optužuju vas i da, upravo na primeru Luke Beograd, umesto u interesu

Beograđana radite u interesu tajkuna.


"Pa da smo to hteli, mogli smo da ćutimo i čekamo odluku suda. Pa ako izgubimo, da kažemo – „izgubili smo na sudu”. Ali ovim potezom hteli smo da predupredimo negativne posledice eventualnog gubitka sudskog spora. A da se ne bi ponovila Luka, stopirali smo privatizaciju PKB-a i PIK Zemun, uz gunđanje mnogih pravih tajkuna", dodao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.