Đilas: Procesuiranje i prevencija važni za bezbednost

Izvor: Studio B, 29.Okt.2010, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Procesuiranje i prevencija važni za bezbednost

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao da je za poboljšanje bezbednosne situacije u glavnom gradu neophodno procesuiranje svih izgrednika, kao i da je najvažnija prevencija za stvaranje društva tolerancije u kome kriminalci nisu uzori deci.

Grad Beograd i policija imaju najviši nivo saradnje, ali potrebna je zajednička akcija svih nadležnih i škola na prevenciji nasilja, rekao je Đilas na sednici Skupštine Beograda koja razmatra bezbednosnu situaciju u gradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Kao zabrinjavajuću, Đilas je istakao činjenicu da je među izgrednicima u neredima 10. oktobra bilo mnogo maloletnika, pa treba dobro razmisliti o daljim koracima kako se takvi događaji ne bi ponovili.

"Najvažnije je da nadležni u Beogradu rade preventivno sa najmlađima, kako bi se širile poruke tolerancije, da mladi budu otvoreni za drugačije stavove i da probleme ne rešavaju kroz bes i agresiju", rekao je Đilas.

On je naveo da zabrinjava to što se u školama danas skuplja dinar za Uroša Mišića, osuđenog za pokušaj ubistva na utakmici, da su romska deca maltretirana, kao i druga nedolična ponašanja.

"Našoj deci uzori ne smeju biti kriminalci", poručio je Đilas.

Kako je naveo, svi građani su bili svedoci ugrožavanja bezbednosti kada je ubijen francuski navijač Bris Taton u septembru prošle godine, kada je rušen Beograd i kada su izglednici napadali građane i policiju.

Današnja sednica Skupštine grada ne treba da bude posvećana samo događajima na i posle Parade ponosa, nego svakodnevnoj bezbednosti, rekao je Đilas i zahvalio policiji na reakciji 10. oktobra, kao i što je derbi Crvena zvezda - Partizan prošle subote prošao bez napada na policiju i bez rušenja.

Dačić: Trećina svih krivičnih dela u Beogradu

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić izjavio je da se u Beogradu izvrši trećina od ukupnog broja krivičnih dela u Srbiji, što govori o složenosti bezbednosne situacije u glavnom gradu.

Na sednici Skupštini Beograda koja razmatra bezbednosnu situaciju Dačić je rekao da se, ipak, u prvih devet meseci ove godine beleži smanjenje ukupnog kriminaliteta u glavnom gradu.

"Beogradu nedostaje 2.000 policajaca", kazao je ministar i dodao da osim nedovoljno ljudi, policiju u glavnom gradu muče manjak opreme i male plate. Ipak, ocenio je on, poverenje građana u policiju raste.

Tokom oktobra, kazao je Dačić, tri manifestacije su zahtevale angažovanje velikog broja policajaca.

Za Paradu ponosa angažovano je 5.600 policajaca, za obezbeđivanje američke državne sekretarke Hilari Klinton 4.000, a za derbi između Zvezde i Partizana 4.300.

Tokom oktobra povređeno je 173 policajca, šest teško, te 31 građanin, među kojima petoro teško. Oštećeno je 77 vozila, 42 policijska, kao i 24 objekta. Privedeno je 259 izgrednika, a u pritvoru zadržano 132.

Prema njegovim rečima, najviše kriminala ima na Novom Beogradu (17 odsto), a slede gradske opštine Palulula, Zvezdara i Voždovac.

Kako je naglasio, borba protiv narkomanije je prioritet policije, pre svega presecanje lanaca krijumčarenja i hapšenje krijumčara.

"Za prvih devet meseci u Beogradu je zaplenjeno 159 kilograma droge, najviše marihuane, a zatim heroina. U oktobru je u u jednoj akciji zaplenjeno 120 kilograma heroina, što je najveća zaplenjena količina u istoriji Beograda", kazao je ministar.

Za prvih devet meseci 2010. bilo je 12 žrtvava trgovine ljudima, dva starnca i deset domaćih državljana, uglavnom žena i maloletnika.

"U istom periodu u Beogradu je privremeno boravilo 356.389 stranih državljana, što znači da je Beograd i dalje otvoren i bezbedan grad za posetioce", kazao je Dačić.

Oduzeto je 1.543 komada oružja, 16 ručnih bombi, tri kilograma eksploziva, dodao je ministar.

Najveći procenat, 72 pdsto krivičnih dela su krađe, čiji je broj smanjen za 22 odsto. Primera radi, krađa kola smanjena se sa prošlogodišnjih šest na četiri dnveno ove godine.

Svih osam otmica je rasvetljeno, rekao je ministar, kao i 93 odsto iznuda. Za 30 odsto je smanjen broj ubistava iz koristoljublja, a za 12,5 odsto teških ubistava.

"Beleži se povećanje broja krivičnih dela protiv polne slobode za 3,5 odsto", naveo je Dačić i dodao da je smanjen broj silovanja.

Dačić je naglasio da MUP nije organ koji odobrava održavanje određenih događaja, ali da može da neke zabrani što je i učenjono tri puta za prvih devet meseci ove godine i jednom u oktobru.

Za prvih devet meseci ove godine održana su 8.752 javna skupa na kojima je bilo oko 2,5 miliona ljudi. Ozbiljnog narušavanja javnog reda bilo je samo uoči utakmice Arsenal-Patrizan.

Dačić je kazao da su zbog propusta u obezbeđivanju sportskih događaja podnete 44 prijave.

U istom periodu smanjen je broj krivičnih dela u školama za sedam odsto, a smanjen je i broj anonimnih dojava o podmetnutim bombama. Za devet meseci 2010. godine bilo je 111 tih prijava, više od polovine za škole, a najviše za Hemijsko-prehrambenu i Arhitektonsku školu.

Od januara do septembra u saobraćajnim nesrećama poginulo je 74 ljudi, ali broj udesa je smanjen za 22 odsto, kao i broj požara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.