Đaci na produženom raspustu

Izvor: Press, 18.Jan.2011, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci na produženom raspustu

Učenici Osnovne škole „Đuro Strugar" na Novom Beogradu ne pohađaju nastavu jer od subote škola nema struju i grejanje. Krov škole već godinama prokišnjava, a u toku raspusta je došlo do havarije na instalacijama, što je prouzrokovalo manji požar. U međuvremenu je pukla i toplovodna cev. U toku su radovi na sanaciji, a đacima je produžen raspust za još nedelju dana.Problem sa vodom nastao je jer je na ravan krov koji je prokišnjavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 16 godina postavljen kosi lim, što se vrlo brzo pokazalo kao loše rešenje. Naime, posle svake kiše ili otapanja snega ispod njega je ostajala voda, koja je došla do razvodne table za struju i uzrokovala paljenje električnih instalacija. Prošlog petka odlukom građevinskog inspektora OŠ „Đuro Strugar" proglašena je nebezbednom i zatvorena je za nastavu. Svetlana Bučić, sadašnja direktorka škole, koja je na tom mestu tek mesec i po dana, odlučila je zato da obavesti roditelje i decu da nastave neće biti.
- Učenike prvog i drugog razreda, koji pohađaju dnevni boravak, prebacili smo u susednu OŠ „Ratko Mitrović", dok ostali učenici čekaju završetak radova. Njima je silom prilika produžen raspust. Početak nastave očekujem najranije sledećeg ponedeljka - kaže direktorka, i dodaje da su bivši direktor i roditelji godinama slali dopise i molbe za sanaciju krova na sve moguće adrese, ali da ništa nije preduzeto. Sada su prinuđeni da pronalaze privremena rešenja za đake.
Kako kažu u Sekretarijatu za obrazovanje, oni su za dešavanja u ovoj školi saznali iz medija jer ih direktorka nije obavestila ni o problemima u školi, niti o odluci da prekine nastavu. Inspektor je obišao školu, ali, kako kažu, odluku o prekidu rada donosi nadležni organ lokalne samouprave, a odluku o nadoknadi propuštenih časova, na način koji odredi škola, donosi ministar.
- Za slučaj ove škole saznali smo iz novina. Nismo bili obavešteni o problemima s krovom, a svakako bismo pomogli da nam je prijavljeno. Potrebno je da se sagledaju svi aspekti kako ne bi došlo do prekida nastave, odnosno da direktor škole pronađe odgovarajuću školu koja ima slobodnog prostora i omogući realizaciju obrazovno-vaspitnih sadržaja za učenike od 3. do 8. razreda - kaže Dragica Moro, zamenik sekretara.
Škola će ponovo primiti đake tek kada radnici otklone kvarove i saniraju štetu, na čemu užurbano rade u opštini Novi Beograd.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.