Desetogodišnja devojčica u zaglavljenom liftu provela više od dva sata

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetogodišnja devojčica u zaglavljenom liftu provela više od dva sata

Desetogodišnja devojčca bila je zaglavljena više od dva sata u liftu u zgradi na Vidikovcu, dok je nisu izbavili vatrogasci.

Ovaj slučaj otvorio je pitanje da li stanari znaju koga treba da pozovu u ovakvim situacijama jer za održavanje liftova, koji su u nekim zgradama stariji i od 30 godina, zaduženo je ono preduzeće sa kojim je Skupština stanara sklopila ugovor.

Kako stoje stvari najlakše je onim stanarima čije su zgrade u sistemu održavanja Gradskog stambenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << preduzeća. Oni kojima zgrade održavaju druge firme, moraju dobro da se informišu koga da pozovu. U suprotnom, ne preostaje ništa drugo, nego da zovu vatrogasce.

Desetogodišnja Anja provela je dva i po sata zaglavljena u liftu u svojoj zgradi, za čije je održavanje, kako piše na liftu, zaduženo preduzeće "Kosmaj".

"Zaglavila sam se u liftu, i nisam htela da izadjem sama. Pozvala sam mamu, a ona mi je rekla da ne smem sama da pokušavam da izadjem", kaže Anja.

Dok je mala Anja čekala u liftu, njena mama čekala je vatrogasce, koje je pozvala kada je shvatila da na njen poziv, ekipa Hitnih intervencija Gradskog stambenog ne može da odgovori. U zgradi koju to preduzeće ne održava, majstori , naime, nemaju ključeve od mašinske prostorije. Ova situacija je pokazala koliko je važno da stanari znaju ko održava njihovu zgradu.

" Vrlo lako se može utvrditi ko je zadužen za održavanje zgrade.Vlasnik stana to može da proveri na uplatnici za Infostan", objašnjava Kistina Andjelković iz Gradskog stambenog.

Ako na računu za Infostan ne postoji stavka održavanje zgrade, to znači da je za njen lift nadležna neka druga firma. I tada na scenu obično stupaju vatrogasci, jer stanari ne znaju kome da se obrate.

Podsećamo, Gradsko stambeno je nadležno za oko 50 odsto zgrada u Beogradu. Ono što u praksi često zbunjuje gradjane su nalepnice Gradsko stambenog zateknu o kampanji "Lift nije igračka" , pa gradjani po inerciji u hitnim slučajevima zovu to preduzece.

Zato da bi se izbegle neprijatnosti oko nadlelžnosti , dobro se raspitajte ko je zadužen da održava lift u vašoj zgradi.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Lift nije igračka

Izvor: Studio B, 31.Avg.2011, 20:31

U Beogradu ima oko 12 hiljada liftova, koji su u proseku stariji od 35 godina, što ih svrstava među najstarije u Evropi. ..Iako su većini potrebni kompletni remonti, zbog nedostatka novca ili nepostojanja dogovora među stanarima, liftovi prolaze samo manje servise, koji ih osposobe da rade samo do...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.