Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 10:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Deset zemalja na istom tanjiru
Papula od pasulja, šnicle iz Požarskog, gibanica, bugarska feta i druge đakonije iz desetak slovenskih zemalja degustirane su juče na Kalemegdanskoj terasi u okviru dana slovenske gastronomije.
Na terasi Kalemegdanske tvrđave, uz zvuke lagne muzike i prijatan vetrić degustirani su specijaliteti iz Rusije, Bugarske, Poljske i dugih Slovenskih zemalja.
-Potrudili smo se da tradicionalna, autentična jela predstavimo na jedan savremen i stilizovan način. Na trpezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se izdvaja čuveno Bugarsko nacionalno jelo „Šnicla iz Požeškog", crni i crveni kavijar od riba jasetre i maruma koji nam dolaze iz Rusije, Kmečki pršut koji je autentičan za Sloveniju i mnogi drugi specijaliteti iz slovenskih zemalja - priča Ljubiša Stojanović, šef kuhinje.
Gosti restrana bili su odušvljeni atmosferom, a naročito pripremljenim đakonijama te se „slasno" jelo uz zalazak sunca i prijateljske razgovore.
-Veliki sam gurman i volim sve da probam. Obožavam srpsku kuhinju, ali su mi se danas najviše svidele „Šnicle iz Požarskog" koje su nastale još kad je Ruski car zalutao u šumu u Poljskoj, pa je domaćinima tražio teletinu, a Poljaci su mu na prevaru servirali pileće šnicle vešto začinjene i pečene, pa su oduševile i samog cara - priča Kaja, pevačica i bivša ukućanka Velikog brata. Degustaciji su prisustvovale i takmičarke za „Miss slovenskih zemalja", koje će biti u nedelju u Madlenijanumu.