Deset zemalja na istom tanjiru

Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset zemalja na istom tanjiru

Papula od pasulja, šnicle iz Požarskog, gibanica, bugarska feta i druge đakonije iz desetak slovenskih zemalja degustirane su juče na Kalemegdanskoj terasi u okviru dana slovenske gastronomije.

Na terasi Kalemegdanske tvrđave, uz zvuke lagne muzike i prijatan vetrić degustirani su specijaliteti iz Rusije, Bugarske, Poljske i dugih Slovenskih zemalja.

-Potrudili smo se da tradicionalna, autentična jela predstavimo na jedan savremen i stilizovan način. Na trpezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se izdvaja čuveno Bugarsko nacionalno jelo „Šnicla iz Požeškog", crni i crveni kavijar od riba jasetre i maruma koji nam dolaze iz Rusije, Kmečki pršut koji je autentičan za Sloveniju i mnogi drugi specijaliteti iz slovenskih zemalja - priča Ljubiša Stojanović, šef kuhinje.

Gosti restrana bili su odušvljeni atmosferom, a naročito pripremljenim đakonijama te se „slasno" jelo uz zalazak sunca i prijateljske razgovore.

-Veliki sam gurman i volim sve da probam. Obožavam srpsku kuhinju, ali su mi se danas najviše svidele „Šnicle iz Požarskog" koje su nastale još kad je Ruski car zalutao u šumu u Poljskoj, pa je domaćinima tražio teletinu, a Poljaci su mu na prevaru servirali pileće šnicle vešto začinjene i pečene, pa su oduševile i samog cara - priča Kaja, pevačica i bivša ukućanka Velikog brata. Degustaciji su prisustvovale i takmičarke za „Miss slovenskih zemalja", koje će biti u nedelju u Madlenijanumu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.