Demokrate se uzdaju u koalicionu podršku, a radikali u tajno glasanje

Izvor: Politika, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate se uzdaju u koalicionu podršku, a radikali u tajno glasanje

Da li će glasanje za predsednika Skupštine grada, u ponedeljak, 26. novembra biti samo formalnost posle koje će Zoran Alimpić iz Demokratske stranke nastaviti da obavlja dužnost gradonačelnika, ili će odbornici Srpske radikalne stranke iskoristiti sednicu gradskog parlamenta da neočekivano ustoliče Ljubišu Stojmirovića? Alimpić očekuje da će ponovo, bez mnogo bure, biti izabran, dok radikali smatraju da će "snagom argumenata" ubediti većinu odbornika da glasaju za Stojmirovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Do ponavljanja glasanja dolazi po nalogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, jer kada je Alimpić, dotadašnji potpredsednik Skupštine grada, 8. oktobra izabran za predsednika zamenivši mesto sa predsedavajućim Miloradom Perovićem (DSS), opozicija nije imala priliku da predloži i svog kandidata, pa je time prekršena procedura.

Ovoga puta kandidati za funkciju su Alimpić, predsednik Skupštine grada, i Stojmirović, bivši radikalski predsednik opštine Zvezdara. Obe strane očekuju pobedu i da od ponedeljka, 26. novembra, za kada je zakazana sednica Skupštine grada, imaju "svog" čoveka na čelu prestonice.

Zoran Alimpić nema informaciju da će radikali imati kandidata za predsednika Skupštine grada. Ukoliko se ipak oni odluče na ovaj korak, očekuje da mu na crtu izađe Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a.

- To bi bio dokaz da zaista žele da se bore za ovu funkciju. Ukoliko predlože drugog odbornika, to znači da su radikali odlučili da ga "žrtvuju", jer znaju da on nema nikakve šanse da dobije većinu glasova - tvrdi Alimpić.

Kako kaže Alimpić, na sastancima sa odborničkim klubovima u Skupštini grada, koje je ove nedelje vodio, niko nije rekao da će imati svog kandidata na sednici u ponedeljak. On dodaje da na njima nije bilo predstavnika Srpske radikalne stranke.

- Za predsednika Skupštine grada mogu da budu najviše četiri kandidata, jer je za kandidaturu dovoljno 20 potpisa odbornika. U klupama sedi 26 odbornika SRS-a koji imaju legitimno pravo da predlože svog kandidata. Nadam se da će to učiniti, pa da odmerimo snage - naglasio je Alimpić.

Na pitanje očekuje li da će ga koalicioni partneri podržati u ponedeljak, kao što su to učinili prošlog meseca, Alimpić odgovora da očekuje da će dobiti podršku, ali podvlači da će tajno glasanje sigurno biti neizvesnije, jer nije siguran da će ga baš svi odbornici vladajuće većine podržati.

Upravo tajno glasanje je najjači adut radikala. Kako kaže Nemanja Šarović, predsednik Gradskog odbora SRS-a, vladajuća idila je najčešće samo vešto smišljena scenografija za javnost.

- Kod njih se nikada ne zna, jer oni krše dogovore pre nego što se mastilo na papiru osuši. Ne treba ništa prejudicirati, jer je veliko pitanje koliko će njihovih odbornika doći, da li su se u međuvremenu posvađali oko nekog javnog preduzeća i da li će ih mrzeti da dođu na sednicu ako sneg zaveje ulice. Iako imamo 26 odbornika, Ljubiša Stojmirović može da osvoji većinu glasova. Ne očekujem javnu podršku socijalista, ali sam siguran da će većina odbornika na tajnom glasanju dati podršku našem kandidatu, jer su svesni da boljeg nema - naglašava Šarović.

Na konstataciju Zorana Alimpića da očekuje da mu protivkandidat bude Toma Nikolić prvi čovek radikala u glavnom gradu bio je iznenađen. To znači, nastavlja Šarović, "da je u Demokratskoj stranci zaista došlo do demokratskih promena i da od putovanja Borisa Tadića po svetu ima neke koristi".

- Alimpić će biti kandidat za predsednika Srbije? To je zaista novost - smejući se odgovorio je Šarović i dodao:

- Nemamo nameru da Tomu Nikolića kandidujemo za predsednika Skupštine Beograda, za Alimpića je dovoljan i Stojmirović.

Ipak, kad se stranačke strasti slegnu, na osnovu broja odborničkih mesta u Skupštini Beograda i koalicionog sporazuma tri vladajuće stranke, kandidat SRS-a ima male šanse za pobedu. Vladajuća koalicija, DS (34), DSS (13) i G17 plus (5), ima 52 odbornika (od ukupno 90), a za većinu im je dovoljno 46 glasova.

Inicijativu za preispitivanje načina na koji su, posle smrti Nenada Bogdanovića, izabrani novi gradski čelnici pokrenula je Srpska radikalna stranka. Da bi pokazali da su ozbiljni u ovoj nameri, njihovi poslanici su više nedelja insistirali u republičkom parlamentu da se ponovi izbor predsednika Skupštine grada.

Dejan Spalović

-----------------------------------------------------------

Bez potvrde iz DSS-a

Da li će na sednici Skupštine grada u ponedeljak, 26. novembra, odbornici Demokratske stranke Srbije i ovoga puta glasati za Zorana Alimpića (DS) koji se kandidovao za predsednika gradskog parlamenta ostaje neizvesno budući da "Politika" juče nije uspela da stupi u kontakt sa gradskim funkcionerima DSS.

Filip Abramović, šef kabineta Milorada Perovića ( DSS), koji je kandidat ove stranke za mesto zamenika predsednika Skupštine grada, rekao je kratko "da nije ovlašćen da govori u ime Demokratske stranke Srbije".

I. A.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.