Deci sa smetnjama u razvoju uručene specijalne stolice

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci sa smetnjama u razvoju uručene specijalne stolice

Gradska sekretarka za dečju zaštitu uručila specijalne stolice deci sa smetnjama u razvoju

Nekoliko mališana sa višestrukim smetnjama u razvoju, koji pohađaju specijalni vrtić „Venčić" na Savskom vencu, od sada će moći samostalno da ručaju i vrše fiziološke potrebe pomoću posebnih stolica koje im je danas poklonio Sekretarijat za dečju zaštitu. U „Venčiću" trenutno boravi 28 dece, uzrasta od tri do 12 godina, a sa njima se danas družila i gradska >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sekretarka Ljiljana Jovčić.

-Vrtić „Venčić" je praktično predsoblje za ulazak ovih mališana u redovne vrtićke grupe, ali da bi se oni uključili, neophodna je stručna dodatna podrška. Ona se ovde realizuje svakodnevno i defektolozi različitih specijalnosti rade po individualnim programima, jer je svako dete jedinka za sebe i ono ima određene sposobnosti koje treba razvijati do maksimuma - izjavila je Ljiljana Jovčić i podsetila roditelje da u Beogradu, osim „Venčića", postoje i 30 razvojnih grupa pri vrtićima u kojima borave deca sa različitim smetnjama u razvoju.

Stolicu za hranjenje prvo je isprobala petogodišnja Dunja, obolela od cerebralne paralize, koja je u ovom vrtiću za samo mesec dana prohodala i naučila glasove.

- Individualni program rada, takođe, podrazumeva i njihovu socijalizaciju, tako da se deca iz našeg vrtića više puta mesečno organizovano druže sa decom iz redovnih grupa. Inkluzija ne podrazumeva samo pripremu stručnog kadra, već i dece iz redovnih grupa da na vreme prihavte onu decu koja su drugačija od njih- istakao je Miroslav Jovović, rukovodilac vrtića „Venčić".

Da podsetimo, deca sa posebnim potrebama, koja borave u ovom vrtiću, već godinu i po dana u okviru redovne terapije koriste i senzornu sobu za kontrolisano doziranje stimulansa njihovih čula.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPECIJALNE STOLICE DECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Izvor: Kurir, 01.Feb.2011

BEOGRAD - Nekoliko mališana sa višestrukim smetnjama u razvoju, koji pohađaju specijalni vrtić "Venčić" na Savskom vencu, od sada će moći samostalno da ručaju i vrše fiziološke potrebe pomoću posebnih stolica koje im je poklonio Sekretarijat za dečju zaštitu. U "Venčiću" trenutno boravi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.