Dečak spasen od utapanja u jezeru

Izvor: Blic, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak spasen od utapanja u jezeru

Osmogodišnji dečak zamalo se udavio juče dok se kupao na Adi Ciganliji. Spasioci su ga uočili i izvuki na obalu, da bi od njega saznali da se baka, sa kojom je došao, nalazi u hladovini, 300 metara dalje.

Zbog temperature vode od 23 stepena Celzijusa, sezona kupanja na Adi Ciganliji počela je nedelju dana ranije. I u subotu i u nedelju u savskom jezeru se kupalo, u proseku, oko 30.000 ljudi. Uprkos brojnim apelima da se poluplivači ne udaljavaju od obale, da se ne ulazi u vodu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alkoholisanom stanju i da decu treba nadgledati, spasioci su već u prva dva dana imali puno posla.

- Roditelji moraju da paze na decu! Mališani stari pet šest godina lutaju sami po plaži, a onda počnu da plaču jer su se izgubili. Dešavalo se i da nam prilaze roditelji i plaču jer ne znaju gde im je dete. Najdramatičnije je bilo spasavanje osmogodišnjeg dečaka koji se davio. Kad smo ga izvukli, rekao nam je da je došao sa bakom koju smo jedva pronašli 300 metara dalje! - rekao je za „Blic" Žarko Maksić, šef Spasilačke službe na Adi Ciganliji.

Osim neodgovornih roditelja, baka i deda, najveće probleme spasiocima, kao i svake godine, prave tinejdžeri željni dokazivanja.

- Najgori su poluplivači koji u društvu krenu da preplivaju jezero. Nekoliko njih smo vratili, jer nisu svesni da nemaju snage i veštine da preplivaju jezero - kaže Maksić.

Sezona kupanja na Adi poklapa se sa krajem školske godine. Srednjoškloci i „mali maturanti" neretko kraj škole proslavljaju na Adi, donoseći gomile piva u plastičnim flašama.

- Alkohol i voda ne idu zajedno. U čak 90 odsto slučajeva u jezeru se dave tinejdžeri koji su pijani ušli u vodu da se kupaju - kaže Maksić.

Hitna pomoć u prva dva dana nije imala mnogo intervencija. Juče je jedan čovek preživeo akutni infarkt, a najviše intervencija lekari su imali zbog visokog pritiska ili ujeda insekata.

Ada Ciganlija je u potpunosti spremna za posetioce. Spasioci u pet čamaca krstare jezerom, a lekari Hitne pomoći dežuraju na pet punktova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.