Izvor: Politika, 19.Nov.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečaci goreli posle strujnog udara

Maloletnici teško povređeni blizu železničke stanice u Rakovici dok su se peli po vagonu

Dvojica maloletnika I. N. (14) i F. P. (16) teško su povređeni juče oko 16 časova u blizini železničke stanice u Rakovici u Ulici patrijarha Dimitrija kada ih je, dok su se peli po vagonu, „udarila” struja. Oni su odmah sanitetom prevezeni na Vojnomedicinsku akademiju.

– Kod dečaka koji ima 14 godina, opekotinama je zahvaćeno gotovo celo telo i nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u teškom stanju. On je iz centra hitne pomoći Vojnomedicinske akademije posle trijaže prebačen na odeljenje intezivne nege gde se radi dijagnostika i preduzimaju se mere za njegovo zbrinjavanje i lečenje. Drugi dečak ima opekotine drugog stepena po rukama i licu. Njemu je, takođe, odmah pružena potrebna medicinska pomoć – rekao je za naš list pukovnik primarijus dr Milorad Rabrenović, načelnik sektora za lečenje u Vojnomedicinskoj akademiji.

Dečaci su, kako saznajemo, crtali grafite na obližnjem zidu pa su odlučili da se popnu na vagone koji su od 12 časova bili parkirani na stanici i da bolje osmotre crteže. Prvi se krova vagona dočepao I. N. i odmah ušao prostor strujnog kola oko kontaktne mreže. Počeo je da gori i pao je na drugara, tako da je struja kroz njega prošla i na drugog dečaka. Tinejdžeri su potom sa vagona pali na šljunak, između kompozicija.

Vlasnik obližnje kafane čuo je prasak i blesak i pomislio da se dogodila saobraćajna nesreća, pa je pošao da pozove vatrogasce. U tom trenutku do njega je dotrčao dečak ruku opečenih do lakata i povikao: „Gori dete, gori dete”. Vlasnik je istrčao sa aparatom za gašenje požara i uspeo da ugasi mališana koji je vrištao u bolovima. Ubrzo su na mesto nesreće pristigli vatrogasci, kola Hitne pomoći i radnici „Železnica Srbije” koji su primetili da je došlo do pada napona pa su krenuli da provere o čemu je reč.

– Mlađi dečak je bio u opekotinama, ali svestan i sve vreme je ječao. Na glavi je imao ranu od struje, a ruke su mu bile potpuno crne. Lekari su jedva uspeli da nađu venu kako bi mu dali injekciju – kažu očevici.

– Na delu gde se dogodila nesreća nalazili su se vagoni koji su čekali lokomotivu kako bi nastavili dalju vožnju i bili su propisno parkirani na kolosecima. Prema našim informacijama, na njima su se igrali dečaci. Jedan od njih je ušao u strujno kolo, a napon u kontaktnoj mreži je 25.000 volti – rekao je Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije”.

On je istakao da u ovom preduzeću imaju velikih problema sa mališanima i tinejdžerima koji mesto za igru pronalaze na železničkim kolosecima.

– Deca koja se tu igraju nisu ni svesna opasnosti kojoj se izlažu, jer je dovoljno da samo uđu prostor u strujnog kola koje se nalazi oko kontaktne mreže, pa da dođe do nesreće – napominje Stanisavljević.

B. Vasiljević

[objavljeno: 19/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.