Dan visokoškolaca

Izvor: Politika, 04.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan visokoškolaca

Uz podsećanje na velike proteste akademaca, koncert u „Studenjaku”, sportska i muzička takmičenja, nagrade za najbolje...

Akademci danas praznuju. Nizom manifestacija, ali i nešto raskošnijom trpezom u studentskim menzama, proslaviće 4. april, Dan studenata. Na taj datum, 1936. godine, u velikom protestu protiv jačanja fašizma u Nemačkoj, u kome su učestvovali učenici beogradskih, zagrebačkih, ljubljanskih, skopljanskih i subotičkih fakulteta, policija je ubila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << visokoškolca Žarka Marinovića. Sećanje na ovu tragediju, ali i hrabrost studenata da se protiv nepravde složno pobune prenosili su se generacijama. Kao žestoke pamte se i demonstracije 1968. godine, kada su studenti tražili da komunističke ideje iz programa postanu realnost, a drug Tito shvatio da bi bilo mudro da prizna da su u pravu, borba protiv izborne krađe 1996/1997. godine, štrajk za smanjenje školarina 2006...

Tradicionalno u Kulturnom centru „Studentski grad” muzički nadareni akademci u 19 sati takmičiće se za priznanje „Prvi glas univerziteta”.

– Uživanje je otkrivati talenat ovih mladih ljudi. Očekujem prepunu salu – kaže Milovan Petrović, direktor „Studentskog centra”.

U 21 čas „Studenjak” će pod, kako je najavljeno, vedrim nebom na koncertu Ane Stanić ugostiti nekoliko hiljada studenata. Za one koji vole malo brži zvuk nastupiće i popularni di-džejevi, a u voždovačkom studentskom domu „4. april” nešto kasnije počeće maskenbal. Na terenima ovog doma danas će se odigrati i finalne utakmice turnira u kome učestvuju fudbalske, košarkaške i odbojkaške ekipe studentskih domova. Ove događaje organizovali su Savez studenata „Beograd”, Savez studenata „Studentski grad”, a pomogao im je i „Studentski centar”.

Biće proglašeni i pobednici konkursa za najboljeg studenta svakog doma.

– Gotovo svi pobednici su na završnoj godini fakulteta, a prosečna ocena im je maksimalna. Nagradićemo ih boravkom na Zlatiboru za dve osobe, o trošku „Studentskog centra” – rekao je Petrović.

U hali „Pionir” danas se održava i košarkaški turnir, u organizaciji Parlamenta Univerziteta u Beogradu i preduzeća „Univerzijada”. Pod košem će biti ekipe fakulteta i jedna koju čine studenti volonteri na Univerzijadi. Svečano će ga otvoriti Branko Kovačević, rektor, Sonja Nektarijević, student prodekan, kao i predstavnici Ministarstva prosvete i sporta i Univerzijade. Povodom Dana studenata, Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, rekla je da reforma obrazovanja napreduje.

– Kada uporedimo rezultate prvih generacija koje su prešle na bodovni sistem i one prošlogodišnjih studenata vidimo da među ovim poslednjim ima mnogo više onih koji su uspeli da osvoje svih 60 poena – kaže Bokan i dodaje da uz upornost, strpljenje i sistematičan rad nastavnika i studenata rezultati unapređenja visokog obrazovanja neće izostati.

I. J.

[objavljeno: 04/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (4. april)

Izvor: RTS, 04.Apr.2009

U znak sećanja na studenta prava Žarka Marinovića koji je stradao 4. aprila 1936. godine, današnji dan proglašen za Dan studenata Beogradskog univerziteta. U Vašingtonu 1949. potpisan ugovor o stvaranju NATO. ..Počeo generalni štrajk studenata univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju...

Nastavak na RTS...

Dan studenata

Izvor: RTS, 04.Apr.2009

Studenti Univerziteta u Beogradu obeležavaju Dan studenata u znak sećanja na demonstracije protiv fašizma u Beogradu 1936. godine. Promovisani počasni doktori Univerziteta u Beogradu. Nauka u Srbiji na dobrom putu, ali su neophodna veća ulaganja, smatra nobelovac Martin Perl...Beogradski univerzitet...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.