DRI: Bus-plus ne sme u budžet

Izvor: Večernje novosti, 05.Jul.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: "Bus-plus" ne sme u budžet

Državna revizorska institucija ističe da novac od karata za gradski prevoz u Beogradu nije javni prihod i ne može da se sliva u budžet. U DRI upozoravaju da ta sredstva pripadaju preduzeću NOVAC od prodatih "bus-plus" kartica za gradski prevoz u Beogradu ne sme da se sliva u budžet Grada Beograda, jer nije reč o javnom prihodu. Te pare treba da idu na račun preduzeća koje se bavi prevozom. Ovo proizilazi iz Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << završnog računa budžeta Grada Beograda, koji je objavila Državna revizorska institucija. Prema tim podacima, lane se u budžet glavnog grada slilo čak 7,9 milijardi dinara od prodatih karata, kroz Integrisani tarifni sistem (ITS) naplate prevoza putnika. PROČITAJTE JOŠ: Obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije u skladu sa Ustavom - Na osnovu izvršene revizije dokumentacije utvrđeno je da su budžetski prihodi grada Beograda u 2018. neosnovano uvećani za iznos od 7.991.047.000 dinara na ime uplaćenih sredstava ITS sistema za naplatu karata u javnom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu - ukazali su državni revizori. - Uključivanjem ovih sredstava u budžet Grada, neosnovano se uvećavaju budžetski prihodi. Preporučujemo odgovornim licima da sredstva ITS sistema za naplatu karata, koja nemaju javnih prihoda, ne uključuju u budžet. Prema podacima revizora, nijedan drugi grad u Srbiji ne uključuje novac od prodatih karata za gradski prevoz u budžet lokalne samouprave. - Ni Niš, ni Novi Sad, ni Kragujevac ne uključuju u budžet novac od prodatih karata za gradski prevoz. Nijedna lokalna samouprava taj iznos ne uključuje u svoj budžet. Novac od prodatih karata je prihod preduzeća koje se bavi javnim prevozom. Grad je dužan da obezbedi prevoz, kao što je dužan da obezbedi vodu - ali Grad ne naplaćuje vodu. Na računu Grada mogu da budu samo javni prihodi. A novac od prodatih karata za gradski prevoz nije javni prihod - ističu u DRI. U Izveštaju se navodi da je Grad zabeležio i rashode po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele pomenutih 7,99 milijardi dinara - prevoznicima je preneto 7,6 milijardi, a razlika od 376 miliona dinara je suficit, čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja Grada Beograda za 2018. PROČITAJTE JOŠ: NBS ČEŠLjA UGOVORE U ŠVAJCARCIMA: Dužnici se posebno žale na jednu odredbu GSP NI DINAR SUBVENCIJA Raspodela sredstava prevoznicima ide iz dva izvora prihoda: pripadajućeg prihoda ITS (prodaja karata) i subvencija iz budžeta Grada. Lane je sa računa Grada Beograda prevoznicima isplaćeno ukupno 14,6 milijardi dinara. Od toga je 7,6 milijardi dinara preneti deo od prodaje karata, a 6,98 milijardi je subvencija iz budžeta. Tako je "Ariva" iz Požarevca dobila 3,92 milijarde dinara i SP "Lasta - 3,03 milijarde dinara. GSP Beograd nije dobio ni dinar na ime subvencija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Grad Beograd od Bus-plusa uzeo 7,9 milijardi dinara

Izvor: B92, 05.Jul.2019

Beograd -- Državna revizorska institucija ističe da novac od karata za gradski prevoz u Beogradu nije javni prihod i ne može da se sliva u budžet Grada...U DRI upozoravaju da ta sredstva pripadaju preduzeću koje organizuje gradski prevoz...Novac od prodatih bus-plus kartica za gradski prevoz u Beogradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.