DECO, STIGAO JE PERA DETLIĆ Nesvakidašnji gost danas primećen na Terazijama

Izvor: Blic, 31.Okt.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DECO, STIGAO JE PERA DETLIĆ Nesvakidašnji gost danas primećen na Terazijama

Centar Beograda jutros je posetio nesvakidašnji gost, koji inače nije rad da boravi u ljudskom društvu. Prelepa crna žuna za oko je lako zapala prolaznicima na Terazijama.

Radnik jedne beogradske firme rešio je da pomogne ovoj vrsti detlića i posavetovao se sa prolaznicima kome da se obrati. U toku dana, međutim, nismo dobili informaciju od nadležnih službi gde je završila sjajna crna ptica crvene krune.

- Mi nismo imali poziv za centar Beograda. Međutim, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednje vreme nas dosta zovu za detliće u Surčinu i na periferiji Beograda - rekli su nam iz Zavoda za zaštitu prirode.

Najčešće se crna žuna nalazi na planinama umereno-kontinentalnog pojasa na visinama do 2.000 metara nadmorske visine, mada može da luta, pa se neki put spusti u niže predele blizu gradova. Crna žuna je plašljiva ptica, ne trpi prisustvo ljudi i osetljiva je na uznemiravanje. Njen opstanak doveden je u pitanje zbog intenzivne seče šuma i uništavanja staništa.

U Srbiji detlići su zaštićena vrsta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.