Čuvar Skadarlije bez gazda Vlade

Izvor: Večernje novosti, 01.Apr.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvar Skadarlije bez gazda Vlade

Kultna kafana "Šešir moj", posle četvrt veka, od danas ima novog vlasnika - "Todor hotels". Osoblje, meni, orkestar i enterijer ostaju isti POSLEDNjI čuvar Skadarlije, kako je svojevremeno govorio Momo Kapor, kultni, cvetni "Šešir moj", od danas menja vlasnika, ali ne i ambijent, uslugu, svoja tri čuvena orkestra, ni dušu. Stare stolice, vredne umetničke fotografije, čiste bele stolnjake i dalje će nameštati i menjati vredni konobari, a ispred kafane će se negovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << cvetni zid od petunija. Gazda Vlada Ilić svoj posao predaće porodici Todorović, vlasniku kompanije "Todors hotels", ali će novi vlasnik njegove želje o autentičnosti ambijenta poštovati. Već četvrt veka sa sive skadarlijske kaldrme u poznati restoran "Šešir moj" svraćaju umetnici i boemi, svetske zvezde i velikani. I vraćaju se. Vredne umetnine dragi su pokloni i deo kolekcije, a reda na zidovima nema. - U slikarstvo sam se zaljubio još kao šegrt u kafanama. Zanesem se tako dok gledam kako slikaju, pa zaboravim na posao - priča Vlada Ilić dok se priseća svojih početaka. - Dođu mi prijatelji, veliki slikari i mole me da naprave red među slikama, ali ne. Ovaj haos je duša ove kafane. Tradicionalna srpska jela, asortiman, kvalitet i usluga, osim šešira i čuvenog cvetnog zida, prepoznatljivost su "Šešira". Na glavi konobara isti, neizostavni detalj, a u spisku obaveza: ljubaznost, pa deset mesta prazno, a onda ostalo. Da pridrže kapu, privuku stolicu, požele prijatno veče. U tri svečane sale, tri orkestra. Da nijedan gost ne ode, a da ne čuje omiljenu pesmu. Za najbolji restoran, "Šešir moj" proglašavan je mnogo puta. Po oceni Međunarodnog centra za razvoj turizma, Kluba književnika Srbije, novinara i poznavalaca kulinarskih veština... Koraima Tores, Katrin Denev, grupa "Toto", Orhan Pamuk, Žerard Depardje i Ana Karina, samo su neka od svetskih imena koja su boravila u ovom restoranu i osetila duh boemske kaldrme.Vlada Ilić Na svetskim turističkim sajmovima, "Šešir moj" nosi duh Srbije, sveži kvasac za prepoznatljiv hleb, domaće kore za gibanicu, mućkalicu, svećnjak sa crvenom svećom i srpska gostoljubivost. - Novina uvek mora da bude, zbog gostiju i vremena koje se menja. Kafana mora ostati staroskadarlijska, cveće da izviruje i ispod snega, a gost da bude zadovoljan - jasan je Vlada Ilić. TODOROVIĆI Poznata porodica Todorović i njihova kompanija "Todor hotels" iz Vrnjačke Banje, koja se bavila proizvodnjom tekstila, preuzeće vođenje ovog restorana. U svom sastavu ova kompanija poseduje "Beograd Art hotel" u Knez Mihailovoj ulici, kao i hotel i Vilu Aleksandar u centru Vrnjačke Banje. GOSTI MENjAJU PONUDU Kvalitet ponude u ovom restoranu nikada se nije dovodio u pitanje, međutim, sve manje se traži jaka, gurmanska hrana, a sve više laganiji meni. Ipak "hram mućkalice", kako ga često zovu, prilagođava svoju ponudu potražnji, ali ostaje dosledan korenima i tradiciji, tvrdi osoblje.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Čuvar Skadarlije dobio novog vlasnika

Izvor: B92, 02.Apr.2017, 11:42

Poslednji čuvar Skadarlije, kako je svojevremeno govorio Momo Kapor, kultni, cvetni "Šešir moj", od danas menja vlasnika...Stare stolice, vredne umetničke fotografije, čiste bele stolnjake i dalje će nameštati i menjati vredni konobari, a ispred kafane će se negovati cvetni zid od petunija. Gazda...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.