Čopor napao majku s decom!

Izvor: Press, 18.Okt.2010, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čopor napao majku s decom!

Stanari ulice Radovana Simića Cige u naselju Medaković II pišu peticiju zbog brojnih lutalica koje se ovde okupljaju. Kučići dnevno napadnu deset Beograđana
Agresivni psi lutalice dnevno u proseku napadnu deset Beograđana! Veliki problem sa kučićima imaju i stanovnici ulice Radovana Simića Cige u naselju Medaković II, u kom je veliki čopor pasa koji se tu nastanio nedavno napao majku koja je šetala sa decom! Očajni zbog onoga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se dešava stanari pišu peticiju i u grupama štite decu.
Žena je nosila jedno dete u naručju, dok je njen sin stajao pored. Pred naletom životinja, žena je pala sa detetom u rukama i tada je jedan pas ujeo za nogu. Deca srećom nisu povređena. Ovo su videle komšije koje su odmah pritrčale da pomognu. Motkama i vikom rasterali su pse i pomogli ženi da ustane.
- Videla sam da su na stanici i pošla da ih zaobiđem. Potrčali su ka meni i znam samo da sam sina povukla ka sebi. Sledeće čega se sećam je snažan ujed za nogu i vika komšija. Sreća moja da su mi deca dobro i da nisu povređena - ispričala je Kaća za Press.
Od tada Kaća nije sama izašla napolje, uvek je neko prati, a kaže da se deca uplaše čim vide pse. Uredno čuva sve nalaze koje je dobila od lekara, a njen suprug je prijavio slučaj nadležnima.
Odbrana motkama
Psi se kreću u manjim čoporima i zajedno napadaju prolaznike. Svakodnevni pozivi šinterima nisu smanjili broj pasa. Meštani kažu da oni dođu, uhvate nekoliko pasa, pošto se ostali razbeže, sterilišu ih i posle ih vrate. U ovom kraju trenutno pišu peticiju koja će biti upućena nadležnim službama. Kako se u blizini nalazi osnovna škola i vrtić, meštani su se organizovali pa u grupama prate decu. Sa sobom uvek nose motke jer samo tako mogu da se odbrane od pasa.
- Svakog dana gledam kako nekog napadnu psi. Pre neki dan ogroman crni pas napao je dečaka koji se vraćao iz škole - rekla nam je sugrađanka koja živi u obližnjoj zgradi.
Ona i njen muž zvali su kafileriju nekoliko puta, ali su dobili odgovor da oni mogu da reaguju tek kada dobiju prijavu od bolnice ili lica koje je napadnuto. Oni kažu da je veliki problem i to što ovu grupu pasa hrani gospođa iz naselja i to čini živim mesom.

Među meštanima ima i onih koji su po nekoliko puta pretrpeli „napade" pasa, a broj pocepanih pantalona niko ne pamti.
- Ja sam „srećnik", mene su dva puta ujeli, imao sam lep podliv na desnoj potkolenici i jednu iscepanu trenerku. Ma, ovde smo i kladionicu napravili, koliko će puta dnevno da napadnu, koliko da ujedu! Šalu na stranu, imamo puno problema sa tim psima i svima smo se žalili, nadam se da će to neko da reši - rekao je Milić Đoković, meštanin ovog naselja.
Ekipe Veterinarske ustanove „Veterina Beograd" upoznate su sa problemom pasa iz ulice Radovana Simića Cige. U ustanovi kažu da se redovno vrši monitoring pomenute lokacije, a 90 odsto pasa sa ove teritorije je obrađeno.
- Građani se uglavnom žale ma lajanje pasa, na trčanje za vozilima koja su u pokretu. Što se tiče ujeda, svaki pas koga ujedeno lice identifikuje biva trajno uklonjen sa ulice - rekao je Miloš Marković, PR VU „Veterina Beograd".
Dnevno 20 poziva
U ovoj ustanovi dnevno prime i 20 poziva, a osim hvatanja, uklanjaju se leševi pasa sa javnih površina, obavlja vakcinacija i sterilizacija. U narednom periodu VU „Veterina Beograd" redovno će vršiti monitoring na ovoj teritoriji.

Prema podacima iz 2005. godine, na ulicama je bilo 4.500 hiljade pasa lutalica. Od tog perioda nije rađeno ponovno prebrojavanje ovih pasa, a 2008. godine stručnjaci fakulteta Veterinarske medicine rekli su da je situacija stabilna i pod kontrolom.
- Potrebno je utvrditi tačan broj pasa lutalica koji se nalazi na teritoriji grada Beograda. Neophodno je ozbiljno istraživanje koje se odnosi na pol, starost i sve ostalo što je neophodno znati da bi se postupilo strogo humanim akcijama - objasnio je za Press Elvir Burazerović, predsednik udruženja ORCA.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.