„Čistka i za splavove

Izvor: Press, 30.Jul.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čistka" i za splavove

Grad naložio hitno uklanjanje više od 50 odsto plovnih objekata duž savskog pristaništa. Najavljeni i uređenje Beton hale i sanacija Zemunskog keja
Gradske vlasti su pre dva dana naložile da se u roku od 24 sata ukloni većina plovnih objekata duž Savskog pristaništa koji nemaju uredne dozvole! U okviru akcije uređenja beogradskog priobalja, najavljena je i kompletna sanacija Beton hale i velikog dela Zemunskog keja.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poslednjim procenama, više od 50 odsto plovnih objekata duž obale Save i Dunava nema važeću dozvolu za korišćenje lokacija na kojima su stacionirani. Rešenje za uklanjanje ovih plovila najviše je pogodilo turističke i ugostiteljske objekte, pa je većina njih odlučila da se ogluši o ovu odluku grada.
Neposlušni
- Nema smisla. Usred turističke sezone Sekretarijat za inspekcijske poslove nam je uručio rešenje da za 24 sata pomerimo brod! Pa, to je nemoguće, i za sada ne želimo to da učinimo. Ni okolni brodovi kojima je stiglo isto rešenje to neće učiniti! Trenutno možemo samo da se nadamo da oni neće biti tako brzi u sprovođenju ove odluke, a mi smo odlučili da se žalimo nadležnima. Već smo konsultovali advokate - priča za Press Vesna Cvetković, menadžer broda „Sirona".
Šef Lučke kapetanije Beograd Branislav Milešić podseća za Press da od 176 splavova restorana koliko ih je registrovano, uredne dozvole ima svega 11.

Prema njegovim rečima, takva dozvola podrazumeva i kompletnu tehničku ispravnost i bezbednost za obavljanje ugostiteljske delatnosti.
- Ukoliko nema dozvolu za postavljanje plovnog objekta, iako je registrovan, a ima i neke od saglasnosti komunalnih gradskih službi, on ne sme biti postavljen duž obale. Priobalje mora biti uređeno, a red je bitan posebno kada je u pitanju bezbednost sugrađana - ocenjuje Milešić i pozdravlja rešenost gradskih vlasti da urede priobalje.
Inače, u okviru uređenja priobalja gradska vlast je najavila i rekonstrukciju Beton hale na savskom pristaništu. Projekat podrazumeva isključenje nelegalnih korisnika strujne mreže, a već su podeljena i rešenja o uklanjanju starih brodova koji su privezani ispred te hale. Novi izgled celog prostora, koji bi trebalo da bude povezan sa Beogradskom tvrđavom, biće poznat nakon završetka međunarodnog arhitektonskog konkursa koji bi uskoro trebalo da bude raspisan.
Gradski arhitekta Dejan Vasović najavio je da će, osim građevinskog uređenja obale, u septembru početi i sanacija Zemunskog keja, i to od restorana „Venecija" do restorana „Šaran". On je dodao i da su gradske vlasti svesne važnosti splavova restorana za prestonički turizam.
- Međutim, mi nećemo dozvoliti nikom da bez ikakvog osnova otima imovinu ovog grada, zauzimanjem lokacija u priobalju - istakao je Vasović.
Još nema Plana mesta
U Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje je donelo rešenja o uklanjanju plovila, juče nismo bili u prilici da saznamo koliko su takvih rešenja poslali, jer su im, kako kažu, pune ruke posla.
Podsetimo, grad je pre pet godina doneo Odluku o utvrđivanju i korišćenju mesta za postavljanje plovnih objekata na delu obale i vodenog prostora, a dve godine kasnije i Plan mesta. Međutim, još nije poznato kada će biti raspisan konkurs za dodelu novih mesta. Raspored ovih lokacija predviđen je planom postavljanja, prema kojem postoji 99 zona za postavljanje koje su podeljene po nameni. Predviđene su zone za restorane, marinu i sport, rekreativne kućice, velike objekte i odlaganje.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.