Čišćenje novobeogradskih nehigijenskih naselja

Izvor: Studio B, 12.Feb.2014, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje novobeogradskih nehigijenskih naselja

Na inicijativu građana, JKP Gradska čistoća počelo je akciju uklanjanja takozvanih "divljih deponija" u gradskim opštinama.

Do sada je očišćeno skoro hiljadu kubika raznog otpada u delu od naselja Belvil do hotela Holidej in, saopštilo je to preduzeće. JKP „Gradska čistoća" započela je akciju uklanjanja deponije u okolini nehigijenskog naselja na okretnici autobusa 75 na Bežanijskoj kosi.

Siniša Lazarević, v.d. direktora JKP „Gradska čistoća", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naglasio je da je na današnjem uklanjanju deponije angažovano nekoliko desetina radnika, pet transportnih vozila i više specijalizovanih mašina.

- Deponija će biti očišćena za najviše tri dana, jer procenjujemo da ima više od 300 kubika otpada. Sledeće nedelje radićemo na Paliluli, a nakon toga na Čukarici. Najveća deponija do sada bila je kod naselja „Belvil", odakle je pre mesec dana odneto oko hiljadu kubika otpada, a nakon nje uklonjeno je još osam manjih, sa ukupno 350 kubika raznog smeća na teritoriji opština Zemun, Palilula, Voždovac, Čukarica i Rakovica - kazao je Lazarević.

Slobodan Stanojević, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, ukazao je na potrebu hitnog rešavanja problema koji preti da ugrozi zdravlje ljudi, te je potrebno pronaći trajno rešenje kojim će se problemi deponija svesti na minimum.

- Ovde je reč o protivpravnom ponašanju, što se mora sankcionisati. Uz sve mere, pojačaćemo i rad inspekcijskih organa, jer se radi ne samo o aktuelnom komunalnom problemu već i o potrebi da zaštitimo zdravlje ljudi i našu životnu sredinu - ukazao je Stanojević.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla podršku akciji „Čistoće", naglasivši da u Beogradu postoji više od 200 deponija.

- Akcija je koordinirana između nevladinog sektora, građana, Privremenog organa grada Beograda, „Čistoće", gradskih sekretarijata i ministarstva. Želim da napomenem i da smo u prethodnom periodu, kao ministarstvo tokom 2011. godine dali 35 miliona dinara za projekat „Očistimo Srbiju", u okviru koga je i uklanjanje divljih deponija, ali se u Beogradu one stalno pojavljuju. Kako bismo to sprečili, dogovorili smo se sa ljudima iz grada da koordiniramo akciju i sa policijom, postavimo kamere, kako bi odgovorni za ruglo konačno dobili ime i prezime. Ovakva mesta su izvor zaraze i traže sistemsko rešavanje, koje nažalost izgleda tek sada pokrećemo - rekla je Mihajlovićeva.

Goran Trivan, gradski sekretar za ekologiju, rekao je da „Čistoća" i „Zelenilo" stalno rade na uklanjanju otpada, ali da se deponije iznova pojavljuju.

- Ovde se radi o prekršaju koji je kažnjiv po zakonu i napravićemo potrebne dogovore kako bismo vinovnike izveli pred lice pravde. U Beogradu postoji više vrsta deponija, počev od onih koje potiču od nehigijenskih naselja do onih koje stvaraju razne firme i pojednici istovarujući različiti otpad, od građevinskog materijala do materija opasnih po život ljudi. Mi smatramo da je ključ u koordinaciji svih službi i postavljanju kamera. Uz to, grad Beograd izdvojio je oko pet miliona dinara za čišćenje deponija, što svakako nije dovoljno ali, uz preduzimanje svih drugih mera, nadamo se da ćemo doći do potrebnih rezultata i da će odgovorni biti kažnjeni - rekao je Goran Trivan.

Tom prilikom, Zorana Mihajlović i gradski sekretari razgovarali su i sa stanovnicima nehigijenskog naselja o njihovim životnim prilikama i načinima na koje bi grad mogao da im pomogne.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Sankcionisati sve koji bacaju otpad

Izvor: Blic, 12.Feb.2014

Oko divljih deponija u Beogradu uskoro bi mogle da budu postavljene kamere kako bi oni koji bacaju otpad bili prepoznati i sankcionisani, najavili su danas ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i predstavnici Grada Beograda. Ministarka Zorana Mihajlović i sekretar...

Nastavak na Blic...

Ministarka

Izvor: Danas, 12.Feb.2014

A baš nismo hteli da se danas ponovo bavimo Zoranom Mihajlović. Slična tema, ista ličnost, preti da bude dosadno. Ali, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u ostavci napravila je juče još jednu grubu i opasnu grešku. I političku i, da se tako izrazimo, institucionalnu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.