Četiri ture kroz vekove

Izvor: Blic, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri ture kroz vekove

Na 52 lokacije Beograđani će 19. maja, u „Noći muzeja", moći da pogledaju deset koncerata, sedam premijernih otvaranja i devet posebno osmišljenih koncepata. Pored muzeja, u manifestaciji će ove godine učestvovati i 19 galerija i četiri kulturna centra.

Istorija „srpskog vina"

Pili su ga keltski ratnici, rimski legionari, vizantijski stratezi, župani i carevi, episkopi i arhiepiskopi, turski begovi" Srpsko vino odvajkada je bilo znak moći, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvor opstanka. Kroz istoriju domaćeg vina publiku će u Vojnom muzeju povesti kustosi Muzeja vinarstva i vinogradarstva iz Aleksandrovca. Organizatori najavljuju da će se potruditi da grlo nikome ne presuši!

Sva muzejska zbivanja tokom četvrtog izdanja ove manifestacije biće svrstana u četiri „ture".

ISTORIJA: Prva je nazvana „Zanimljiva istorija" i biće u Etnografskom muzeju, Muzeju primenjene umetnosti, Miloševom konaku, Pedagoškom muzeju i Muzeju novca u Narodnoj banci Srbije. Iz te ture posebnu pažnju privlači izložba u Etnografskom muzeju o svadbenim običajima u Srbiji pod naslovom „Šta mi bi?!" Viši kustos Etnografskog muzeja Vesna Dušković vodiće posetioce kroz narodne običaje vezane za svadbe i venčanja od 19. veka do danas. Sve one koji se zadese u pet minuta pre ponoći čeka iznenađenje!

SAVREMENO: „Savremena tura" beogradske „Noći muzeja" odvijaće se na relaciji Muzej savremene umetnosti, galerija „Artget", Muzej „25. maj". Kulturni centar Beograda u godini svog jubileja, predstavlja remek dela iz kolekcije Muzeja moderne umetnosti u Sent Etijenu. U obe galerije KCB i Muzeju istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 biće izloženi radovi predstavnika Dade, nadrealizma, geometrijske apstrakcije, enformela, grupe Support/Surface, minimalizma, novog realizma, pop arta, arte povera, ali i najnovije akvizicije.Tokom „Noći muzeja" kroz ovu reprezentativnu izložbu vode gosti iznenađenja.



Lopta iz Mančestera

Tura za „delije"! Upoznavanje sa bogatom istorijom crveno – belih u Muzeju „Crvene zvezde", a omogućeno i druženje sa legendama sa beogardske „Marakane". Samo u „Noći muzeja" prvi put biće izložena lopta iz Super kupa iz 1991. godine iz Mančestera sa potpisima igrača, kao i najvredniji pehari. Na video bimu vrteće se najznačajniji golovi.

PRIRODA I DRUŠTVO:
Treća tura „Poznavanje prorode i društva" posetioce će upoznati sa najrazličitijim profesijama, poput konzervatorske, restauratorske, speleološke, svi će otkriti kako nastaje pozorišna predstava, ikona, imaće priliku da se sretnu oči u oči sa skeletom mamuta, ali i da se dive više od 600 trofeja fudbalskog kluba „Crvena zvezda". Tačke na ovoj turi su, pored stadiona „Crvene zvezde", Galerija „Kontekst", Pedagoški, Jevrejski, Muzej afričke umetnosti, Akademija SPC i Galerija Udruženja umetničkih fotografa.

Deđavanja u Pedagoškom muzeju, odvijaće se pod naslovom „Iluzije - proverite svoj vid! Testirajte čulo sluha sa bendom E-play!" Samo u „Noći muzeja" biće predstavljena jedinstvena zbirka starih psiholoških instrumenata koja je do sada samo jednom bila izložena. A u bašti Pedagoškog muzeja sviraće bend „E-play".

ZA DECU: Četvrta, „Dečja tura" namenjena je deci u na njoj će biti demonstacija umeća ilustratora Kreativnog centra, predstavljanje istorijata Pozorištanceta „Puž" i druženje dece sa muzičarima i glumcima. Najmlađi posetioci „Noći muzeja" moći će sve to da vide u Muzeju pozorišne umetnosti, Muzeju Vuka i Dositeja i Muzeju PTT.

Ulaznica za Noć muzeja je 200 dinara i važi za sve manifestacije i za vožnju svim linijama GSP od 18 časova do dva sata ujutro.

Od princeze do kraljice

Kneginja Ljubica, Persida, Julija, kraljica Natalija i Draga... bile su supruge srpskih vladara. Oblikovale su kulturni i društveni život Srbije, uticale na javni moral, uvodile novu modu, predstavljale uzor i inspiraciju. Publika će u „Miloševom konaku" moći da sazna kako su izgledale, gde su živele, šta su oblačile, kakva su pisma pisale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.