Izvor: Politika, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri godine bez lifta

Stanari u soliteru "Rudo 3", na Konjarniku, već 1.500 dana ne mogu da stignu elevatorom do poslednjeg 27. sprata



Stanari u soliteru zvanom "Rudo 3" na Konjarniku koji stanuju u potkrovlju oko 1.500 dana nisu se provozali liftom koji ide do poslednjeg, 27. sprata. Kada se pre četiri meseca pokvario i teretni lift koji vozi do 23. sprata, ljudi koji žive na poslednjim spratovima Istočne kapije Beograda, morali su oko 130 dana da idu pešice od 16. sprata do kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << idu preostala dva elevatora, do svojih stanova.
Izaći iz stana ili ne - Hamletovska je dilema sa kojom se u ovom staništu svakog dana suočava nekoliko desetina, mahom starijih sugrađana. Jedini lift koji ide do vrha zgrade je pokvaren nekoliko godina i kako najavljuju nadležni iz "Gradskog stambenog", biće popravljen za 45 dana. Da stanovnici Istočne kapije Beograda ipak ne bi i dalje preživljali traume svaki put kad moraju da izađu iz svojih stanova, pobrinuli su se majstori firme "Kosmaj", koji su, posle nekoliko meseci, popravili teretni elevator koji vozi do 23 sprata.

Nenad Ristić, iz "Gradskog stambenog", ističe da je najveći problem što se rezervni delovi za lift moraju kupiti u inostranstvu. On tvrdi da će radnici "Kosmaja" kad dobiju sve potrebne delove, kao kad su popravljali i teretni lift u istoj zgradi, raditi danonoćno.

– Problem je što firma "Kosmaj" dok nije dobila posao, nije mogla da kupuje rezervne delove u inostranstvu. Tek kad je sa njima "Gradsko stambeno" sklopilo ugovor, počeli su da kupuju neophodne delove. Njihovi radnici mogu da rasklope motor lifta, ali neophodne delove potrebne za njegovu ugradnju, moraće da sačekaju – objašnjava Ristić.

Na pitanje može li "Kosmaj", kao podizvođač radova u ovom slučaju, da ubrza posao, Ristić odgovara, da to, na žalost, nije moguće.

– Siguran sam da će radnici sve učiniti da lift koji ide do poslednjeg, 27. sprata bude što pre popravljen. Ubeđen sam da će i ovaj problem biti ubrzo rešen, jer je to u interesu i građana i stanara Istočne kapije Beograda – naglašava Ristić.

Međutim, stanari iz "Ruda 3" sumnjaju da će lift koji vozi do 27. sprata, ikada biti popravljen. Većina njih sa kojima smo juče razgovarali bili su rezervisani prema najavama iz "Gradskog stambenog", da će njihovo prevozno sredstvo proraditi u rečenom roku.

Milosava Milovanović (67), koja živi na 23. spratu ove višespratnice, tvrdi da teretni lift koji je pre koji mesec popravljen, dnevno ne radi po nekoliko sati. Ona kaže da se juče ohrabrila da posle tri dana izađe iz stana i da je imala sreće, jer je lift bio u pogonu.

– Teretnjak koji vozi do 23. sprata nije baš najsiguraniji. Kad se u njemu vozite imate utisak da će stati svakog trenutka, a to se ponekad i događa. Onda stanari na silu otvaraju vrata lifta i na svoju odgovornost izvlače komšije. Nije u redu, da iako smo dosad platili četvrtu ratu za popravku oba lifta, jedan radi slabo, a drugi ne mrda. Dok nedajbože neko ne pogine, naš problem neće biti ozbiljno rešen – ogorčena je Milosava Milovanović.

Ona još dodaje da njihove komšije, čovek koji ima 97 godina i njegova supruga koja je zagazila u osmu deceniju života, čak četiri godine nisu izašli iz zgrade zbog liftova koji nisu radili. Tužno je da u Beogradu, u 21. veku, stanari nisu mogli da spuste telo preminule komšinice sa 23 sprata, već su morali da je uvijaju u ćebe, da bi je spustili do 16. sprata, gde ih je čekao putnički lift.

Stanarka koja nije želela da se predstavi, kaže da su stanari u "Rudo 3", izgubili svaku nadu da će im biti bolje, i da zbog toga svakodnevno pije lekove za smirenje.

– Izgubili smo zdravlje zbog tih prokletih liftova. Kada smo potpisali ugovor sa "Gradskim stambenim" stanari su bili puni elana da će liftovi uskoro proraditi. Nažalost. shvatili smo prevaru. Nezadovoljni smo i gotovo da više ne govorimo između sebe – ljutita je stanarka iz Istočne kapije Beograda.

Da je kvarove na liftovima i u neboderima ipak moguće otkloniti svedoči i primer "Geneksove" kule u Novom Beogradu. Stanari ove zgrade godinama su muku mučili sa dva lifta kojima se stiže do tridesetog sprata. Posle višegodišnje golgote vlasnici stanova su uspeli da se izbore da im budu popravljeni liftovi. Sada ih, dva puta mesečno, održava ekipa specijalizovanih servisera koje je angažovalo "Gradsko stambeno".

Članovi Gradske vlade zaduženi za ovu oblast prethodnih dana nisu imali vremena ili nisu želeli da odgovore na pitanje kako pomoći stanarima u Istočnoj kapiji Beograda da što pre reše svoju goruću nevolju. Putem svojih sekretarica, zamoljeni smo da odgovor potražimo od nadležnih u "Gradskom stambenom".

Dejan Spalović

[objavljeno: 09.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.