Česnica krila trinaest dukata

Izvor: Politika, 08.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česnica krila trinaest dukata

Umesto ispred Terazijske česme tradicionalno lomljenje božićne česnice organizovano je, juče u podne, na platou ispred Starog dvora. Svečanosti je prisustvovalo nekoliko stotina Beograđana, a da bi se izbegla gužva, stariji sugrađani su zamoljeni da prednost pri lomljenju česnice daju deci. Ovogodišnja proslava Božića bila je namenjena upravo najmlađima, pa su tim povodom na slavlje pozvani i štićenici domova i ustanova za decu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović", "Moša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pijade", "Jovan Jovanović Zmaj", kao i Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici.

Za pripremu česnice, koju već 16 godina zaredom Beograđanima na Božić poklanja Unija pekara Srbije, utrošeno je sedam sati. Najveća od tri izložene pogače, koju je povodom pet decenija rada napravila pekara "Toma", bila je teška 30 kilograma. U ovoj česnici, među svežim testom ispečenim sa ljubavlju, krilo se čak 13 dukata – šest zlatnika i sedam srebrnjaka.

Jedna od prvih koja je u parčetu česnice pronašla zlatni novčić bila je devojčica Sofija, uzrasta nepune dve godine. Sofijina mama Biljana podelila je sa nama radost zbog sreće koja se osmehnula njenoj mezimici.

– Malo sam iznenađena, nisam očekivala da će baš nama pripasti zlatnik. Nadam se da će nam u ovoj godini on doneti sreću, zdravlje i blagostanje – rekla je Biljana.

Božićnu česnicu osveštao je episkop hvostanski Atanasije koji je, u ime patrijarha Pavla, okupljenim građanima čestitao najradosniji hrišćanski praznik. Prisutne je pozdravio i Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda, koji je rekao da je Božić praznik koji se proslavlja kod kuće, ali da je Skupština grada danas kuća svih Beograđana.

– I zato smo ovde da zajedno obeležimo naš najveći hrišćanski praznik. Ovim činom pokazujemo da smo deo Evrope gde se vekovima poštuju hrišćanske vrednosti. Hvala svima koji su pomogli da ovaj događaj bude ovako lepo organizovan, a posebno našim prijateljima beogradskim pekarima – istakao je Alimpić.

Organizatori proslave su Unija pekara Srbije, Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, grad Beograd, Turistička organizacija Beograda, Ministarstvo inostranih poslova i preduzeće "Zelenilo" Beograd. Oni su juče najmlađima podelili i oko 350 prigodnih božićnih paketića.

Pozivu Ministarstva inostranih poslova da učestvuju na manifestaciji i na platou ispred Skupštine grada izlože obredne hlebove iz svojih zemalja odazvali su se predstavnici diplomatskog kora Nemačke, Francuske, Italije, Makedonije i Holandije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.