Cela plata samo za održavanje trudnoće

Izvor: Politika, 18.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela plata samo za održavanje trudnoće

Naknadu od 35 odsto do pune plate neće moći da ostvare sve trudnice, već samo one Beograđanke – sa prijavom prebivališta u prestonici do 11. februara – koje zbog komplikacija moraju da održavaju trudnoću

Naknade do pune plate za trudnice na bolovanju dužem od 30 dana biće isplaćivane direktno iz Fonda za zdravstvenog osiguranja. Buduće mame ne treba da podnose dodatnu dokumentaciju jer će im dodatak biti uplaćivan na tekući račun.

Kako je objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Renata Milić-Radujko, sekretar za finansije, Fond za zdravstveno osiguranje će gradu svakoga meseca dostavljati obračun, a novac će iz gradske kase biti transferisan na njihov račun. – Nezaposlene žene imaće rok od tri meseca posle porođaja da se prijave Sekretarijatu za dečju zaštitu u Tiršovoj ulici, predaju zahtev uz ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu na uvid. One će u toku ove godine dobijati od Skupštine grada jednokratnu pomoć u iznosu od 40.000 dinara – ponovila je Milić-Radujko.

Naknadu od 35 odsto do pune plate neće moći da ostvare sve trudnice, već samo one Beograđanke (sa prijavom prebivališta u prestonici do 11. februara) koje zbog komplikacija moraju da održavaju trudnoću. Trenutno je, prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u prestonici 3 211 žena na trudničkom bolovanju, a u proseku svake godine se u Beogradu porodi oko 16 500 žena.

Angelina Radulović, predsednica Udruženja „Roditelj”, kaže da pozdravlja svaku odluku koja će doprineti da se poboljša standard trudnica i majki. Smatraju, ipak, da problem primanja žena koje se nalaze na „održavanju trudnoće”, kao i nezaposlenih budućih majki država morarešiti na sistemski i adekvatan način.

–Za grad Beograd to neće biti veliki izdatak, ali se na taj način dovode u neravnopravan položaj trudnice koje ne žive u prestonici.Iako razumemo da realizacija strategije za podsticaj rađanja u velikoj meri zavisi od stanja u budžetu, pitamo se po kojoj osnovi trudnice i deca nisu prioritet za zemlju u kojoj svi govore o beloj kugi – istakla je Radulovićeva.

Ona naglašava da u ovoj odluci nije jasno da li će sve žene koje su na bolovanju radi održavanja trudnoće automatski dobiti dodatak od plate, ili će to neko procenjivati.

– Da li u nezaposlene spadaju i žene koje rade „na crno”, one koje su prijavljene na minimalac, ili u firmama imaju ugovore na određeno vreme koji će im u toku trudnoće isteći... To su sve fini načini na koje poslodavci praktično diskriminišu trudnice – dodala je predsednica Udruženja „Roditelj”.

Prema propisima, naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad može da dobije žena ukoliko je privremeno sprečena za rad zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Trudnica može da „otvori” bolovanje na osnovu mišljenja doktora medicine, specijaliste ginekologije, i to do 30 dana, a kasnije ga može produžitilekarska komisija matične filijale.

– Iskustvo ginekologa govori da trudnice najčešće odlaze na bolovanje zbog mogućnosti da dožive pobačaj, ali i zato što rade u neodgovarajućim uslovima. Teško je i ženama koje dugo putuju do posla. Recimo, dođe nam žena koja putuje iz Padinske Skele do firme u Novom Beogradu. Žali se da se ne oseća dobro i da joj smeta gužva u autobusu. Možda ne bi trebalo da im se u tom slučaju otvori bolovanje, ali kako tako nešto uskratiti trudnici i snositi odgovornost ako joj se nešto dogodi – rekla je dr Jadranka Duraković, iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković” na Paliluli.

Naša sagovornica kaže da na bolovanje često idu i one buduće mame koje rade u skladištima, a zbog „drugog stanja” ne mogu više da obavljaju poslove utovara i istovara robe, kao što su mogle pre trudnoće.

-----------------------------------------------------------

Saveti lekara

Lekari objašnjavaju da se bolovanje najčešće savetuje trudnicama ukolikoimaju neko hronično oboljenje, ako su im prethodne trudnoće imale loš ishod ili prevremeni porođaj, ukoliko u trudnoći dobiju visoki krvni pritisak ili dijabetes, krvarenje ili kontrakcije. Bolovanje se savetuje i ako žena „nosi” blizance, posebno posle 24. nedelje trudnoće. Lekari objašnjavaju da posao koji je fizički naporan može da dovede do nekih komplikacija kao što je pojava kontrakcija tokom trudnoće, povišen krvni pritisak, nepravilan razvoj bebe, ili prevremeni porođaj.

D. Davidov-Kesar – I. Albunović

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.