Čekanje se isplatilo

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekanje se isplatilo

Kupci poslednja 34 stana dodeljena u okviru Projekta izgradnje 1.100 socijalno neprofitnih stanova, raspisanog još 2003. godine, juče su se posle dužeg čekanja uselili. Premda se novim stanarima zgrade u Ulici Olge Alkalaj na Konjarniku činilo da nikada neće doživeti radost "kolega", koji su se u protekle dve i po godine uselili u zgrade na Čukaričkoj padini, u Retenziji, Vojvođanskoj ulici, Bloku 29 i Dr Ivana Ribara, juče su otklonjene sve njihove sumnje.
Prema rečima Snežane Stojković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (34), čiji suprug radi u "Beogradskim elektranama", četvorogodišnje čekanje se ipak isplatilo.
- Bili smo nestrpljivi, budući da smo čitali i gledali kako se useljavaju ostali koji su na konkursu dobili priliku da kupe stan po ovim uslovima. Međutim, čekanje se isplatilo i nisam se pokajala što smo izabrali baš ovu lokaciju. Ovo je kao sedmica na "lotou" - kaže Snežana Stojković, koja će se sa suprugom i dva sina useliti u trosoban stan od 65 kvadratnih metara.

Međutim, Branislav Lazarević (58), nastavnik opštetehničkog, kaže da se malo pokajao, jer je, zahvaljujući dobrom mestu na rang-listi, mogao da izabere i stan na Čukaričkoj padini.

- Stalno je odlagano useljenje, a za protekle dve i po godine mogao sam da plaćam ratu za stan, a ne kiriju stanodavcu. Osim toga, u međuvremenu je promenjen i porez, a i odnos dinara i evra, tako da proizilazi da kvadrat košta oko 900 evra, što je više od najavljenih oko 750 - kaže Lazarević i dodaje da je ipak zadovoljan, jer je zaposlen u školi koja je u neposrednoj blizini.

Prema rečima nadležnih, izgradnja zgrade u Olge Alkalaj je trajala duže, jer je radove započelo Građevinsko preduzeće "Rad", koje je u međuvremenu zapalo u finansijske teškoće. Zbog toga su gradske vlasti bile prinuđene da angažuju preduzeće "Ratko Mitrović" koje je završilo posao.

Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika, na uručivanju ključeva rekao je da je izgradnja ovih stanova duže trajala, ali da se nada da će ubuduće izgradnja biti brža i efikasnija.

- Skupština grada je donela odluku o novom programu izgradnje 2.000 socijalno neprofitnih stanova, pri čemu će konkurs za prvih 1.000 biti raspisan krajem ovog meseca. Ove stanove gradimo za zaposlene u državnim i gradskim ustanovama, javnim komunalnim preduzećima, policiji, obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, za slobodne umetnike, mlade bračne parove, roditelje dece sa hendikepom i ratne vojne invalide, jer oni često ne mogu da kupe stan po tržišnoj ceni. Grad će i ubuduće nastaviti realizaciju ove ideje koja je potekla od pokojnog gradonačelnika Nenada Bogdanovića - kaže Alimpić i dodaje da će novi neprofitni stanovi biti izgrađeni u Vojvođanskoj ulici u blokovima 61 i 63 i u Dr Ivana Ribara.

Ovi stanovi su prodavani po proizvodnim cenama sa učešćem od 20 odsto, koje je plaćano tek pri preuzimanju ključeva, i rokom otplate od 20 godina sa godišnjom kamatom od 0,5 odsto.

- Nismo očekivali da će se vrednost dinara u odnosu na evro promeniti, ali prodajna cena kvadrata iznosi 70.000 dinara. Osim ovih stanova, izgradili smo i 174 socijalna stana za one materijalno najugroženije koji nisu u stanju da podignu kredit, već će plaćati simboličnu kiriju - kaže Alimpić i dodaje da grad namerava da i dalje gradi socijalne stanove.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.