CRNO BELA FOTOGRAFIJA Ovako su izgledali projektanti Prokopa pre 40 godina

Izvor: Blic, 31.Jan.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNO BELA FOTOGRAFIJA Ovako su izgledali projektanti Prokopa pre 40 godina

Na otvaranju Prokopa pre četiri dana svi su me slikali, a ja ih pitam što niste došli pre 40 godina? Tad sam bio mnogo lepši i mlađi - smeje se Živorad Lisičić (72), jedan od četvorice arhitekata koji su davne 1976. godine projektovali izgradnju stanice "Beograd centar".

Poput građevinaca na novim železničkim kolosecima na Senjaku, Lisičić je "prokopao" crno-belu fotografiju na kojoj pre četiri decenije radno pozira sa kolegama Srboljubom Roganom, Zoranom Žunkovićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pokojnim Mihajlom Živadinovićem iza pobedničkog projekta.

- Tada je Bata Rogan bio apsolvent arhitekture, a sada je profesor arhitekture u penziji. Toliko je vremena prošlo - bolje od slike opisuje Lisičić, generalni direktor kompanije "City inženjering".

I trka na konkursu je bila dugačka i naporna kao da je najavila istorijsku realizaciju projekta.

- Anonimni konkurs raspisan je 1972. godine i odvijao se u tri kruga. Prvo su se projektima javili svi koji su hteli, zatim je komisija izabrala šest radova i dala primedbe, da bi u najužem krugu ostala dva rešenja. Godinu i po dana smo radili da bismo na kraju pobedili - priča Lisičić.

Iskusni arhitekta u šali ističe da su možda bolje prošli oni koji su izgubili.

- Mi smo 44 godine vežbali da bismo stigli do "podruma". Bitno da smo krenuli sa mrtve tačke. Urađen je enterijer tog dela koji je izgrađen. Kamen, instalacija i infrastruktura – kaže Lisičić.

Saradnja na projektu sa kolegama je bila, kako kaže, izuzetna iako nisu ista generacija.

- Bata i ja smo deset godina mlađi od Žunkovića i Živadinovića koji su nam bili profesori. Radili smo bez sujete. Projektovali smo krov u obliku krila sa malo stubova, ali smo to promenili. I sada se iznad koloseka nalazi ploča iznad koje će se zidati od 130.000 do 150.000 kvadrata komercijalno-poslovnog objekta. Pre 40 godina se nije razmišljalo toliko ekonomski. Žao mi je što Bata i Žunković nisu bili na otvaranju. Nažalost, izgubili smo kontakt - seta hvata Lisičića koji dodaje da velike zasluge za projekat ima i Mihajlo Miletin, profesor saobraćaja na Građevinskom fakultetu.

Prokop mu je i pored brojnih uspešnih radova životni projekat. Nova stanica će, tvrdi, i grad učiniti životnim.

- "Beograd centar" je raskrsnica vozova koja spaja sever i jug i istok i zapad sa delom u Makišu i Zemunu. Omogućiće i regionalni i međugradski saobraćaj i praviti novac kao što to čini sada aerodrom. S tim što je voz jeftiniji i komforniji za putnike. Kad dođe do ukrštanja s gradskim prevozom i metroom, moj životni san i san mojih kolega u potpunosti će se ostvariti - naglašava Lisičić.

Tri godine i biće gotovo

Iskusni arhitekta zna zašto se tako dugo čekalo na Prokop.

- Stanica je počela da se gradi do podizanja kongresnog centra na Novom Beogradu. Kasnije nije bilo centralizovanog odlučivanja. Sad postoji i sve će biti završeno za dve, tri godine. Država je potpisala međunarodni ugovor i sad nema nazad - naglašava Lisičić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.