ČORBA ZA DESETKU

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČORBA ZA DESETKU

Medijsko takmičenje u pravljenju riblje čorbe drugog dana Fišfesta okupilo ljubitelje rečnih specijaliteta, koji su nestrpljivo iščekivali besplatnu degustaciju

Ma, bilo je - prste da poližeš!

Novinari i ličnosti iz javnog života takmičili su se u pravljenju riblje čorbe drugog dana Fišfesta!

Možemo slobodno reći da smo zauzeli drugo mesto, barem po brzini kojom je čorba nestala iz kotlića. Ipak, žiri, koji je ocenjivao u tri kategorije: >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << boja, riba, ukus, presudio je u korist ekipe Novosti. Drugo mesto osvojila je ekipa opštine Savski venac, a treće opštinari Starog grada.

- Kurirova čorba je najukusnija, ako mene pitate - dobacivali su posetioci okupljeni oko našeg kotlića.

Strpljivo su stajali u redu sa činijama, a tražili su i repete. Nestalo nam je i kašika, i tanjira, i hleba. Čorba je razgrabljena za dvadesetak minuta, pa su kuvari jedva stigli da probaju svoj specijalitet.

Dimilo se na šetalištu kod kule Nebojše, gde se još ranom zorom okupilo više od 20 ekipa takmičara, kako iz medija, tako iz javnog života. Nestrpljivo su čekali instrukcije organizatora, koji su za takmičare pripremili ribu, luk, paradajz, alevu papriku, biber...

Žurili smo da zauzmemo mesto. Iz nekih kotlića već je počeo da se širi dobro poznati miris riblje čorbe. Takmičari su razmenjivali iskustva. Neki su se prvi put latili kutlače, ali bilo je i veterana.

- Skoro svakog vikenda spremam čorbu za prijatelje. Okupimo se pored reke kao nekad dok sam pecao, popijemo po koju ljutu, a onda krene kuvanje. Da bi čorba bila dobra, potrebno je barem tri vrste ribe, puno luka i začina i, naravno, strpljenje. Čorba se ne sme mešati da se meso ne raspadne. I tako se krčka nekih 20 minuta. U međuvremenu popijete belo vince. Ma, prava uživancija - rekao nam je jedan od takmičara.

„Za poneti"

Građani su oduševljeni idejom festivala koji '’vraća ljude reci", ali im se ipak, kako kažu, najviše sviđa to što je degustacija čorbe besplatna. Nestrpljivo su čekali da se završi takmičenje, a onda su navalili sa svojim činijama. Neki su čak doneli šerpice od kuće, da imaju „za poneti", jer kao što kaže naš narod: Šta je džabe, i bogu je drago!

Bilo i za najmlađe

Riblja čorba nije specijalitet za svačiji ukus. Ljubav prema njoj se, kako su nam objasnili majstori kulinarstva, razvija vremenom. Zato ako vam dete pohvali čorbu, i to riblju, onda znajte da je dobra. To se i nama desilo kad se jedna devojčica od oko sedam godina radoznalo zagledala u naš kotlić. Naravno, ponudili smo joj da proba Kurirovu čorbu.

- Baš vam je ovo lepo. Mama, je l’ mogu ja da dobijem ceo tanjir - pitala je sa oduševljenjem, a mi smo joj izabrali najbolji komad ribe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.