ČETIRI MEDALJE ZA SRPSKE HEMIČARE Veliki uspeh naših srednjoškolaca na Olimpijadi u Gruziji

Izvor: Blic, 01.Avg.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČETIRI MEDALJE ZA SRPSKE HEMIČARE Veliki uspeh naših srednjoškolaca na Olimpijadi u Gruziji

Srpski gimnazijalci osvojili su četiri medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (Icho 2016) u Gruziji.

U konkurenciji 260 takmičara iz 67 zemalja, četiri momka iz Srbije uspeli su da ponesu kućama četiri odličja.

Srebrnu medalju dobio je Pavle Kravljanac, maturant Prve beogradske gimnazije, a bronzu Jovan Stojković, maturant gimnazije u Vranju, Stefan Stojanović, maturant gimnazije u Leskovcu i Andrej Kukuzar, učenik treće razreda gimnazije u Somboru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Njihovi mentori bili su dr Niko Radulović, profesor hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu i dr Duško Sladić, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Kako kaže Duško Sladić, naši takmičari su bili izuzetno odgovorni u pripremama.

- Oni su iskoristili vreme između naše Nacionalne olimpijade i početka priprema za ovo veliko takmičenje. Tih mesec dana oni su se sami pripremali, sa profesorima u gimnazijama i za to vreme su veoma napredovali - kaže profesor Sladić.

Zatim su usledile pripreme koje su trajale dve nedelje, po deset sati dnevno.

- Kod njih nisam primetio nikakav zamor, bili su voljni da uče i što mi je drago bili su izuzetno pristojni - dodaje profesor i ponosni mentor.

Svi takmičari imali su uvid u tuđe poene i radove, ali ne znaju ko će medalje osvojiti. Profesor Sladić dodaje da su tek na svečanosti dodele medalja otkrili da su upravo oni pobednici što im je, kako kaže, bilo veoma dramatično.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.