ČEKANJE DUGO 30 GODINA: Kaluđerica dobija pijacu

Izvor: Kurir, 15.Maj.2015, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEKANJE DUGO 30 GODINA: Kaluđerica dobija pijacu

Osim moderne pijace sa 42 tezge, površine 342 kvadratna metra i dodatnim parkingom od oko 200 kvadrata, građani ovog naselja će dobiti bolje snabdevanje vodom, zahvaljujući planiranom priključenju na regionalni vodovod a biće i rešen i veliki ekološki problem uređenja doponije u Vinči

BEOGRAD - Građani Kaluđerice dobiće, nakon 30 godina, prvu uređenu zelenu pijacu, a menadžer Beograda Goran Vesić najavio je danas da će to naselje u opštini Grocka imati i bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << snabdevanje vodom zahvaljujući planiranom priključenju na regionalni vodovod a biće i rešen i veliki ekološki problem uređenja doponije u Vinči.

Prva, moderna, pokrivena pijaca, sa 42 tezge, površine 342 kvadratna metra i dodatnim parkingom od oko 200 kvadrata, radi se, kako je Vesić rekao, zahvaljujući donaciji od šest miliona dinara, tako da se ne opterećuje ni gradski ni budžet opštine Grocka, na čijoj je teritoriji ovo naselje.

Asfaltiranje platoa za pijacu počelo je danas a pijaca treba da bude završena i otvorena za mesec dana, rečeno je tokom obilaska radova čelnika grada i opštine na uređenju pijace.

Vesić je najavio da će narednih 20 dana biti raspisan tender za izradu vodovoda Fi 800, do Zučke kapije, a radovi će početi naredna tri meseca.

Taj vodovod je, kako je rekao, važan, jer će omogućiti da Ritopek, Boleč, Leštane i Vinča budu priključeni na regionalni vodovod, najeverovatnije već do kraja ove ili počektom naredne godine.

To je, kako je podsetio Vesić, nastavak vodovoda Makiš-Mladenovac koji je počeo da se gradi pre nekoliko godina ali se prestalo sa radom."Mi smo ove godine odvojili 150 miliona dinara da završimo potez do Zučke kapije. Sledeće godine nastavljamo radove i do 2021. utrošićemo oko 60 miliona evra i završićemo čitav regionalni vodovod Makiš-Mladenovac", rekao je Vesić.

On je uakzao na važnost tog vodovoda za opštinu Grocka ali i meštane Kaluđerice.Čeka se, kako je rekao, usvajanje plana generalne regulacije do kraja godine, a potom će početi radovi na vodovodu Fi 600, što će omogućiti da Kaluđerica bude priključena na taj regionalni vodovod.

"Meštani će imati ne samo bolje snabdevanje vodom nego i kvalitetniju vodu", rekao je gradski menadžer.On je najavio i da će do septebmra biti raspisan međunarodni tender za deponiju Vinča, čijim će rešavanjem biti otklonjen verovatno najveći ekološki problem Beograda, ali i otvorena nova radna mesta.To je najveći projekat javnog-privatnog partnernstva u Beogradu vredan 250 do 300 miliona evra, rekao je Vesić i podsetio da je u pitanju najveća deponija u ovom delu Evrope, pored same obale Dunava.

On je naveo da će na samoj deponiji biti izgrađena postrojenja za reciklažu otpada, preradu, za proizvodnju struje i prema prvim procenama, kako kaže Vescih, biće otvoreno nekoliko stotina radnih mesta što je za građane Grocke takođe važno.Osim toga, kako je rekao, grad pokušava da nađe partnere za preduzeća u privatizaciji, a na teritoriji Grocke je preduzeće Voćarske plantaže, u restrukturiranju.Verujemo da ćemo zajedno sa Agencijom za privatizaciju naći partnere koji bi oživeli Voćarske plantaže, rekao je vesić.

"Zaista smo puno uradili da Grocka više ne bude opština koja je pastorče i dobija tetk poneku mrvicu već je opština koju grad tretira ravnopravno sa drugim opštinama", ocenio je Vesić.

Radove je posetio i predsednik opštine Grocka Stefan Dilberovoć i rekao da je pijaca jako važna za meštane Kaluđerice.On je zahvalio je na, kako je rekao, nesebičnoj pomoći grada, koja, kako je rekao nikad nije bila veća za poslednjih 15 godiina.

"Pogotovu sada kada je opština zadužena sa pet miliona evra", rekao je on.

Kaluđericu je posetio i Stevo Tatalović član Gradskog veća i najavio da će jedno od važnih pitanja u opštini Grocka biti uređenje centralnog groblja.Ureađen je projekat a u toku je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, rekao je on i naveo da je za tee potrebe pripremljeno 27 miliona.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSLE 30 GODINA Kaluđerica dobija modernu pijacu!

Izvor: Blic, 15.Maj.2015

Oko 40.000 stanovnika Kaluđerice konačno će dobiti prvu legalnu pijacu, a radove na izgradnji danas su obišli gradski menadžer Goran Vesić i članovi Gradskog veća Stevo Tatalović i Aleksandar Marković, kao i predsednik opštine Grocka, Stefan Dilberović...Ekipe JKP "Beograd-put" danas su započeli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.