Burek izgubio trku sa kroasanima

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burek izgubio trku sa kroasanima

Prodaja ovog specijaliteta pala je za oko 70 odsto, a prvi nagoveštaji zasićenja počeli su pre petnaestak godina sa pojavom „danskog” peciva i kroasana

Burek, specijalitet kojim su mnogi počinjali radni dan, izgleda da gubi bitku sa pecivima i drugim pekarskim proizvodima. U gradskim pekarama, koje smo juče obišli, kažu da prodaja bureka stalno opada, a prodavci uglavnom nemaju objašnjenje zašto se to događa.

– Masna poslastica sa sirom, mesom ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spanaćem sve manje zanima mlađe Beograđane. Naročito ga devojke izbegavaju, jer kažu da goji, pa kupuju integralna i obična peciva – objasnila je prodavačica iz jedne pekare u blizini Bajlonijeve pijace. Ona kaže da se najviše prodaju kifle, đevreci i „suva” peciva i da svake godine posle praznika ima manje posla. Opala je, kaže, prodaja slatkih peciva i sitnih kolača.

Da je pad prodaje bureka trend u više od 90 odsto pekara u prestonici potvrdio je za „Politiku” Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

– Ova pojava uočljiva je u severnoj Srbiji, posebno u Novom Sadu i Beogradu gde je, poslednjih pet godina, prodaja pala sigurno za 70 odsto. Neki pekarski proizvodi, kao burek, polako izumiru, dok se neki novi sve više kupuju. Jedan od razloga može biti i prezasićenost i drugačiji stil života i ishrane kojem se okreću nove generacije– rekao je Pralica.

Prema njegovim rečima, prve promene kupovnih navika potrošača dogodile su se pre petnaestak godina, sa pojavom prvog „danskog” peciva na tržištu. Tada su sugrađani počeli da doručkuju kroasane umesto đevreka, ubrzo su moderni postali kroasani sa čokoladom, a poslednjih godina najviše se traže različita „koktel” peciva.

I pored toga što je brašno pojeftinilo Beograđani mogu da očekuju i da će cene filovanog peciva (ako već nisu) biti usaglašene sa cenama proizvoda od kojih se prave. To posebno važi za lisnato i ostalo pecivo nadeveno šunkom, sirom, mesom ili kačkavaljem. Cena bureka, u zavisnosti od fila, kreće se od 200 do 300 dinara za kilogram. Za tepsiju bureka sa sirom treba izdvojiti oko 250 dinara, za varijantu sa mesom 300, a sa spanaćem 280 dinara. Oni, koji ne vole dodatke između kora ovog pekarskog specijaliteta, za prazan burek moraju da izdvoje oko 250 dinara. A pojavile su se i moderne varijante u obliku pica-bureka, bureka sa pečurkama, ili višnjama.

Sa druge strane, cena kifli je od 15 do 20 dinara, đevreka od 20 do 25 dinara. Kada se tome doda čaša jogurta koja u pekarama košta od 25 do 35 dinara, jasno je da mnogi Beograđani biraju jeftiniji doručak.

Drugačije je bilo jedino u staroj pekari „Čarli”, u blizini bioskopa „Balkan”. Tepsije bureka, donošene iz usijanih peći, brzo su se praznile, a kupci su u redu čekali svoju „četvrtinu” i čašu jogurta.

Iako cene namirnica rastu i najavljeno je povećanje cene mesa, u pekarama u gradskom jezgru naglašavaju da neće podizati cenu ove sarajevske poslastice jer, kako primećuju, besparica je.

– Meso je više puta poskupelo u toku protekle godine, a ni sir nije jeftin. Međutim, ne smemo da povećavamo cenu bureka, jer prodaja ionako opada – kažu u starim gradskim pekarama. Ove radnje, po rečima prodavaca, imaju stalne kupce – komšije koji godinama dolaze po burek.

-----------------------------------------------------------

Kralj svih pita

I pored toga što razno pecivo ima sve više pristalica, ljubitelji bureka nisu nestali. Naprotiv, ima ih među svim generacijama i na internet forumima vode žučne rasprave na temu: „Gde kupiti najbolji burek u gradu?”. Čak se i na popularnom „Fejsbuku” nedavno povela priča o pitama koja je zainteresovala i ujedinila buregdžije iz gotovo svih većih gradova bivše Jugoslavije.

I dok se Sarajlije kunu u burek (sa mesom) sa Baščaršije, Slovenci tvrde da boljeg nema od onog što se prodaje u ljubljanskoj „Olimpiji”. Čačani hvale „Romana”, a jedan „forumaš” iz Skoplja uveren je da jedino Makedonci imaju originalan recept za ovaj specijalitet sa sirom. Jedan Beograđanin poziva sve da dođu i na njegov račun probaju onaj iz pekare „Trpković” ili kod „Anđelka”. Stari Beograđani sa setom se sećaju vremena kada seu skoro svim pekarama sekaopo želji kupca i prodavao na meru, uvijen u debeli masni papir. Mlađi kažu da je najbolji onaj „kod Čuburskog parka u pet ujutru”.

Važi mišljenje da su Nišlije najveći obožavaoci, a oni imaju teoriju da se u gradu na Nišavi ova poslastica prvi put pojavila pre pet vekova kada je burek, navodno, izumeo poznati majstor iz Carigrada. Prema nezvaničnim statistikama svakog jutra „kralju pita” priklanja se više od 20.000 Nišlija. Kažu da njegovu popularnost nisu mogle da ugroze ni pljeskavice, ni italijanske pice, ni američke krofnice, a ni hamburgeri iz „Mekdonaldsa”.

-----------------------------------------------------------

Omiljen sa sirom

Poznavaoci tvrde da se burek može pronaći u mnogim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva. Pravi se od lisnatog ili kiselog testa, i uglavnom se puni sa sirom (najčešće feta), mlevenim mesom ili povrćem (najčešće spanać). U Bosni se pravi „umotani”, u Srbiji „okrugli”.

Interesantno je da nijedan od 17 ispitanika na jednoj internet anketi nije glasao za prazan burek. Omiljeni za 35 odsto glasača bio je neprikosnoveni burek sa sirom, za 18 odsto njih najbolji je sa mesom, dok 12 odsto anketiranih najviše voli burek sa pečurkama..

I. Albunović – S. Despotović

[objavljeno: 16/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Burek izgubio trku sa kroasanima

Izvor: Mondo, 16.Jan.2009

Sa pojavom 'danskog” peciva i kroasana pre petnaestak godina burek je čini se izgubio bitku.Masna poslastica sa sirom, mesom ili spanaćem sve manje zanima mlađe Beograđane, a naročito ga devojke izbegavaju, jer kažu da goji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.