Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetska inspekcija pročešljala Grocku

Dok se očekuje izveštaj o poslovanju u opštini, još je neizvesno da li je na pomolu nova vladajuća većina ili prinudna uprava do narednih izbora

Ni pet dana pošto su predstavnici DS, SPO i G 17 plus, okupljeni u koaliciji „Grocka za evropsku Srbiju”, odlučili da istupe iz vlasti u ovoj opštini, još nije izvesno na koji će način kriza nastala njihovim ostavkama biti razrešena. Na opštinskom sajtu i dalje su postavljena imena funkcionera ove koalicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a razlog je to što ostavke moraju da budu potvrđene u skupštini. Rok u kome zamenik predsednika skupštine opštine treba da sazove sednicu počeo je da teče na dan podnošenja ostavki i traje 30 dana. Ako se do tada ne napravi nova većina i ne izabere novi predsednik skupštine, Grockoj se smeši prinudna uprava do novih izbora.

Dosadašnja vlast koju su, osim DS, SPO i G 17 plus, činili DSS, SPS i Grupa građana „Snaga građana” imala je tesnu prevlast od 18 spram 35 odborničkih mesta. Posle ostavki, broj mandata vladajućih stranaka je prepolovljen. Ako predstavnici „Grocke za evropsku Srbiju” ostanu dosledni u stavu da neće formirati novu vlast, DSS, SPS i „Snaga građana”, moraće da pregovaraju sa SRS-om, koji ima 13 mandata. Ukoliko bi se takvoj koaliciji eventualno priključila i Grupa građana predvođena Blažom Stojanovićem, bivšim predsednikom opštine čije ime mediji povezuju sa budžetskim malverzacijama u Grockoj, onda bi nova vlast imala 26 odbornika.

SRS, iako najbrojnija politička grupacija u opštinskoj skupštini, još se nije izjašnjavao o situaciji u Grockoj. Nemanja Šarović, predsednik Gradskog odbora ove stranke, tvrdi da radikali nisu zvanično pregovarali sa DSS-om i ostalima oko nove većine, ali ne poriče da će do razgovora možda doći. U tom slučaju, ističe Šarović, SRS bi trebalo da vodi glavnu reč.

– Jasno je da smo programski bliži strankama koje su ostale na vlasti u Grockoj, nego koaliciji „Grocka za evropsku Srbiju”. Uostalom, i ranije smo razgovarali sa ovim partijama. Ali, kao najjača stranka u opštini, smatramo da treba da imamo najvažniju ulogu u eventualnoj novoj vladajućoj većini – kaže Šarović, ističući da će SRS, ako bude učestvovala u vlasti, najpre smanjiti „astronomske plate opštinskih čelnika”.

U međuvremenu, dok stranke oko DS-a optužuju dojučerašnje partnere da su od gradske donacije za sportsku halu kupili službeni automobil, a Zoran Jovanović, predsednik opštine i član DSS tvrdi da su kola kupljena iz budžetom predviđenih sredstava, budžetska inspekcija juče je završila posao. Kako tvrde naši izvori, zapisnik inspektora, koji će pokazati da li je bilo malverzacija, može se očekivati već od sutra.

D. Bukvić

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.