Brucoše dočekale uređene sobe

Izvor: Blic, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brucoše dočekale uređene sobe

Ni sveže okrečene prostorije studentskih domova i restorana, nisu ublažile osećaj šoka kod novopečenih studenata koji su se u njih uselili početkom meseca. Međutim, posle desetak dana privikavanja i upoznavanja, brucoši kažu da je druženje toliko dobro da čak i ne primećuju prozore koji ne dihtuju, liftove koji se kvare, a ni red ispred tuš kabine nije strašan.

Tokom letnjih meseci svi studentski domovi i restorani su okrečeni, tako da su brucoši ovu godinu započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u čistim prostorijama. Najbolje su prošli brucoši koji su na raspodeli dobili sobu u „Studenjaku". Pred nedavno održanu Evropsku olimpijadu mladih, sva četiri bloka su potpuno sređena, tako da je Studentski grad trenutno bez premca. Međutim najviše brucoša je smešteno u domovima „Karaburma" i „Patris Lumumba", u kojima je potrebno još mnogo toga srediti.

- Kad sam ušla u dom, bila sam u totalnom šoku. Nisam mogla da poverujem da ću tu živeti narednih godinu dana. Majstori su bili svuda i sve je bilo prljavo. Međutim, kad sam upoznala cimerku, već mi je bilo bolje, a posle deset dana shvatam što kažu da je najbolji život u domu. Bez obzira na sve mane doma, ne bih živela privatno. Kad budu sredili kupatilo na našem spratu, gotovo da neću imati zamerki - priča Bojana Obućina, brucoš iz Čačka i nova stanarka Studentskog doma „Karaburma".

Od dve hiljade brucoša, koliko se javilo na konkurs, mesto u studentskom domu dobilo je oko 950 momaka i devojaka. Najviše ih je smešteno upravo u dom na Karaburmi.

- Na Karaburmi i u Veri Blagojević II smo najviše radili, jer su ta dva doma u najlošijem stanju. U obe kule na Karaburmi sređene su sanitarne vertikale i sada je ostalo da sređujemo kupatila na svakom spratu. Novcem koji smo imali uspeli smo u potpunosti da sredimo kupatila na četiri sprata. U Veri II, smo sređivali kupatila i krov - kaže Milovan Petrović, direktor Studentskog centra.

Po nalogu inspekcije, tokom jula i avgusta, sanitarni čvorovi u trećem bloku Patrisa dovedeni su u pristojno stanje. Zamenjeni su tuševi, pločice i promenjeni polomljeni lavoboi. Jedino u Studentskom domu „4. april", na Voždovcu, nije bilo ozbiljnijih radova, pa će oko 900 studenata i ove godine „muku mučiti" sa prozorima koji ne dihtuju i otvaraju se pri malo jačem vetru. Radove privode kraju u domovima „Žarko Marinović’", „Košutnjak" i „Rifat Burdževic", gde majstori popravljaju krovove.

- Dok sam zaduživao posteljinu, pomislio sam da je neću ni upotrebiti jer nema šanse da ovde prespavam. Onda sam otišao u sobu, upoznao cimera, sišli smo do menze i svidelo mi se. U domu je sve prilagođeno studentima i ovde smo svi iz iste priče. Zaista nemam nekih zamerki osim onih tehničke prirode - priča Radovan Perić iz Vranja, koji se nedavno uselio u „Patris".

Osim društvenog života, koji je u studentskom domu, bez konkurencije, glavna pogodnost domskog smeštaja je cena. U zavisnosti od kategorije, mesec dana u domu košta od 650 do 1.200 dinara, a za sva tri obroka u menzi potrebno je izdvojiti 3.270 dinara. Kao i prethodnih godina, studenti koji su se našli „ispod crte" moćiće da „dele" krevet sa drugom ili rođakom, što će ih koštati 50 dinara po noći.

Traži se mesto više

U 11 studentskih domova u Beogradu, ove godine će biti smešteno oko 8.500 studenata. Oko 200 mesta rezervisano je za pitomce Policijske akademije, a još toliko ide na ekonomsko - tržišnu raspodelu. Ipak, svake godine u domove se smesti oko 12.000 akademaca, jer postoji mogućnost da studenti koji su ispod crte „dele" krevet sa drugovima i rođacima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.