Izvor: Politika, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briga o vekovnim stablima

"Ginko na Vračaru", "Čempres na Dedinju", "Tisa u Požeškoj ulici" i "Tri hrasta lužnjaka – Bare" su četiri prirodna dobra koja su odlukom gradskih odbornika odnedavno pod zaštitom grada. Ova prirodna dobra stavljena su pod zaštitu kao spomenici prirode, zbog očuvanja botaničke vrednosti i reprezentativnih dendrometrijskih karakteristika od značaja za zaštitu i očuvanje prirodnih retkosti, botaničke raznovrsnosti i estetskih vrednosti urbanog prostora.

Ova prirodna dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poverena su na staranje "Zelenilu" i zasad su, kako tvrde stručnjaci, dobre vitalnosti i genetskog potencijala.

Zaštićeno prirodno dobro "Ginko na Vračaru", površine 102 kvadratna metra, nalazi se na Savskom vencu, na uglu Bulevara oslobođenja i Tiršove ulice, u severozapadnom delu parka u kome se nalazi Meteorološka opservatorija.
Prirodno dobro "Čempres na Dedinju" čini stablo arizonskog čempresa, koje predstavlja tipičan i redak primerak egzotične vrste četinara, rasprostranjene u Severnoj Americi na području Teksasa, jugoistočnoj Arizoni i južnoj Kaliforniji, na planinama do 2.000 metara nadmorske visine. Njegovu vrednost čini očuvanost, reprezentativnost, starost, istorijski značaj i pejzažna atraktivnost. Ukupna površina ovog zaštićenog prirodnog dobra iznosi 57 kvadratnih metara, a nalazi se na Savskom vencu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 10a, u dvorištu Muzeja "Politike i srpske štampe".

Prirodno dobro "Tisa u Požeškoj ulici" čini stablo egzotične vrste četinara, koji se nalazi na Čukarici u Požeškoj ulici 28, u dvorištu predškolske ustanove "Sveti Sava". Ukupna površina zaštićenog dobra je 103 kvadratna metra, a ovo stablo predstavlja tipičan primerak egzotične vrste četinara koji može doživeti starost više stotina godina. Osnovna vrednost ove tise je očuvanost, retkost i pejzažna atraktivnost.

Prirodno dobro "Tri hrasta lužnjaka – Bare", površine pola ara, čine tri stabla, koja su preostala od nekadašnjih široko rasprostranjenih hrastovih šuma. Ovi hrastovi su na području Barajeva, u selu Šiljakovac, pored reke Robaje na mestu zvanom "Bare", udaljenom oko 150 metara od seoskog puta, na nadmorskoj visini od oko 124 metra.

N. R.

[objavljeno: 16.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.