Brejkdens na prvom školskom času

Izvor: Politika, Tanjug, 02.Sep.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejkdens na prvom školskom času

Romski mališani, raseljeni iz nekadašnjeg naselja ispod „Gazele”, prvi put pošli u školu

Obučeno u crne trenerke i crvene majice četrnaestoro mališana stajalo je nešto malo posle osam sati na puteljku, nedaleko od svojih novih domova u naselju Makiš, i držalo se za ruke. Čekali su gradonačelnika Dragana Đilasa i novinare da ih isprate na prvi školski čas u životu, u OŠ „Banović Strahinja”. Bilo je onih koji su, pomalo zbunjeni i uplašeni, pokušali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekoliko puta da pobegnu iz kolone pre polaska. Samo se začulo ubrzano tapkanje patika i od gomile se brzo udaljio dečak koji diže prašinu hvatajući put pod noge. I ostali su, iako neki imaju i po 14 godina, bili nesigurni, jer, kažu, ne znaju šta ih čeka. Uzbuđenje od iseljenja iz „karton sitija” ispod „Gazele” još nije splasnulo, a sada, pričaju, već moraju i u školu.

Malo je primera da se nekom detetu dopao prvi školski dan, ali čim se autobus, koji će ubuduće prevoziti mališane do škole, parkirao u dvorište, deca su se oraspoložila. Dve devojčice i 12 dečaka različitih uzrasta sedeli su prvi put u školskim klupama. Društvo su im, u poslednjem redu, pravili gradonačelnik i njegov zamenik Milan Krkobabić.

Klinci su upoznali buduće učiteljice, a onda su napustili klupe, stali u krug i otpevali: „Kad si srećan prstima pucketaj ti.” Igri se posebno obradovao Krkobabić koji je pljeskao dlanom o dlan i poskakivao prateći mališane. Posle uobičajenih pesmica za đake prvake i igara upoznavanja, došao je red da oni pokažu šta umeju.

Posle kratkotrajnog nećkanja i stidljivih osmeha mališani su izveli brejkdens, pravili špage i zvezde, stajali na rukama i dubili na glavi. A potom su i zapevali pesme na romskom jeziku.

Širom otvorenih očiju publika je u glas konstatovala da će novi đaci sigurno imati najbolje ocene u školi iz muzičkog i fiskulture.

Za njih i ostale prvake organizovana je priredba, a Đilas je budućim osnovcima dao savet.

– Pitao sam moju ćerku Jovanu koja je sada treći razred da li se raduje što kreće u školu. Rekla je da joj se uopšte ne ide, na šta sam upitno odreagovao, naglasivši da bi trebalo da bude srećna jer će sklopiti nova drugarstva. Rekla je da joj je dosadno jer sve dečake i devojčice već poznaje. Poučen ovim iskustvom, savetujem da prvi razred iskoristite da upoznate što više vršnjaka i da uživate u druženjima, a kada dogurate do trećeg, sredićemo da se otarasite škole – našalio se Đilas.

On je istakao da mu nikada i nije bio cilj da samo raseli romske porodice ispod „Gazele” već i da pomogne deci da se upišu u škole i vrtiće i uklope u društvo.

Prema rečima Vladimira Todića, sekretara za obrazovanje, u 114 raseljenih romskih porodica ima 127 mališana školskog uzrasta. Od njih je već 35 uključeno u vaspitno-obrazovni sistem, 24 klinaca starijih od 15 godina biće upisano u srednje i večernje škole, a 14 mališana delimično oštećenih u razvoju pohađaće specijalnu nastavu. Oko 39 dečaka i devojčica ne ide u školu, 15 čine prvaci, a za 15 tek treba da se odluči da li će ići u vrtić.

– Među decom ima i onih koji nikad nisu pohađali školu, a prerasli su prvi razred. Za njih ćemo pripremiti posebne programe. Najvažnije je da mališani završe bar osnovnu školu i ako u tome uspemo, biće deo društva i moći će da promene način života – rekao je Đilas.

Deca će pohađati osnovne škole „Knez Sima Marković” u Barajevu, „Branko Radičević” u Boljevcima, „Sveti Sava” u Mladenovcu, „14. oktobar” u Rakovici i „Banović Strahinja” na Čukarici, a u zavisnosti od potreba, još dve škole u Rakovici i na Čukarici primiće nove učenike. Za osnovce su obezbeđeni udžbenici, garderoba, rančevi i školski pribor, a do škola će ih prevoziti gradski autobusi.

LJ. Perović

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.