Borba za svakog đaka

Izvor: Politika, 27.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za svakog đaka

Vračarsku školu „Sveti Sava” nekada pohađalo 1.300 đaka, a danas ih ima svega 500. – Prosečan broj učenika u odeljenju je između 20 i 25

Dvorište škole „Sveti Sava” nekada je bilo prepuno dece, jer je ova obrazovna ustanova dugovažila za jednu od najboljih u gradu. Velika školska zgrada ugostila je čak i ekipu filma „Majstori, majstori” reditelja Gorana Markovića. Izgrađena 1852. godine, najstarija škola na Vračaru pala je u senku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i umesto nekadašnjih 1.300 danas ima svega 500 đaka i, po broju učenika, najmanja je škola u ovoj opštini.

– Zbog smanjenja broja učenika učiteljice koje su ovde predavale i po 20 godina postale su tehnološki višak i dobile su otkaz. Jedan od razloga je i to što se na teritoriji opštine na kojoj se nalazi škola rađa sve manje dece, a deo odgovornosti za opadanje broja učenika snosi i sama škola, koja se nije dovoljno potrudila da privuče roditelje – kaže Dejan Stanković, direktor OŠ „Sveti Sava”.

Smeštena u jednom od najlepših delova grada, u blizini Hrama svetog Save, škola, ipak, nije izgubila mnogo od starog sjaja. Ima dve fiskulturne sale, njeni učenici ostvaruju odlične rezultate na gradskim i republičkim takmičenjima, sledeće godine trebalo bi da otvore kabinet za italijanski jezik koji bi se učio fakultativno, kao i francusku igraonicu u kojoj bi se kroz igru učio ovaj jezik. Škola će iduće godine ponuditi roditeljima produženi boravak, pa će deca moći da budu u školi od 6.30 do 18 sati.

– Iako su nas druge škole pomalo zasenile, kao na primer naše komšije iz „Vladislava Ribnikara”, naši đaci i dalje se po znanju izdvajaju od ostalih, pa profesori u srednjim školama odmah znaju da su išli u našu školu – kaže Gorica Ivanović, učiteljica u najstarijoj vračarskoj školi.

Prosečan broj učenika u odeljenju je između 20 i 25. Prvaci su podeljeni u dva odeljenja i ima ih ukupno 52.

– Želja nam je da upišemo još jedno odeljenje prvaka, a kako bismo bolje upoznali roditelje sa našom školom, ovih dana obilazimo sve vrtiće u našoj opštini. Đaci su za predškolce napravili priredbu, a mi zaposleni razgovaramo sa roditeljima i upoznajemo ih sa načinom rada – rekao je Stanković.

J. Beoković

[objavljeno: 28.03.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.