Borba protiv šumskog plamena

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv šumskog plamena

Javno preduzeće „Srbijašume” predstavilo devet specijalizovanih vozila za gašenje šumskih požara

Sirene su utihnule. Vatra je uspešno ugašena. Devet novih specijalizovanih vozila za gašenje šumskih požara koje je kupilo Javno preduzeće „Srbijašume”, juče su na Avali uspešno testirana u vežbi suočavanja sa plamenom. Vatrogasci ove ustanove sada lakše mogu da se probiju i do najnepristupačnijih terena i uz pomoć rezervoara za vodu od 800 litara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doskoče vatri koja je za prvih devet meseci zahvatila 308 hektara državnih šuma. Prema rečima Vladana Živadinovića, direktora „Srbijašuma”, ovo preduzeće nema nameru da preuzme posao vatrogasnim službama.

– Cilj kupovine ovih vozila je da se, pri pojavi manjih požara, oni brzo lokalizuju dok vatrogasci ne stignu. Zato će devet šumskih gazdinstava u Srbiji dobiti ove specijalizovane kamionete. Iako su oni jako kvalitetni i mogu lako da se kreću po nepristupačnom šumskom terenu, nadam se da nećemo imati potrebe da ih često koristimo – rekao je Živadinović.

Vatrogasnu vežbu izveli su pripadnici Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a, i za nekoliko minuta pokazali sve performanse novih nemačko-ruskih kamioneta, koji za šezdeset sekundi mogu da izbace do 24 litara vode.

– S obzirom na to da „Srbijašume” do sada nisu imale ovako kvalitetna vozila za gašenje požara, njihova kupovina je veoma važna. Ona su jako korisna za prve udare vatre i uz odličnu prateću opremu koju imaju sprečiće pojavu plamena većih razmera – objasnio je Vladimir Sokić, vatrogasac koji je učestvovao u jučerašnjoj vežbi.

Vozila su kupljena uz novčanu pomoć od 40 miliona dinara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Uprave za šume, a njihova prednost je posedovanje mehanizma kojim mogu da crpe vodu iz bunara, jezera i drugih vodenih površina i tako još efikasnije i brže spreče ekološke katastrofe koje stvaraju požari.

Testiranje ovih specijalizovanih kamioneta je organizovano kao deo manifestacije Evropska nedelja šuma, koja se kod nas, već četvrti dan obeležava različitim aktivnostima.

J. C.

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.