Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bonus i za direktorku doma zdravlja

Redakciji „Politike” dostavljen izveštaj republičke i gradske budžetske inspekcije o radu DZ „Palilula” i „Zvezdara”

Deo izveštaja budžetske inspekcije o kontroli rada u domovima zdravlja „Palilula” i „Zvezdara”, koji je juče poslat redakciji „Politike”, prvi put zvanično pokazuje zbog čega je gradonačelnik Dragan Đilas zatražio smenu direktorki ovih ustanova.

Dr Jasminka Jelić, direktorka doma zdravlja „Palilula”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumnjiči se za kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o budžetu i Uredbe o koeficijentu plata. Inspektori Odeljenja za budžetsku kontrolu Ministarstva finansija utvrdili su veći broj povreda propisa iz oblasti obračuna i isplata plata, raspolaganja poslovnim prostorom, javnih nabavki...

Takođe, iz dela izveštaja Agencije za budžetsku reviziju Beograda, proističe da je Jelićeva zaključila Ugovor o poslovnoj saradnji 21. aprila ove godine bez saglasnosti Upravnog odbora i Republičke direkcije za imovinu. Ona je dozvolila da na trećem spratu doma zdravlja bude izložen medicinski nameštaj, a zauzvrat dom zdravlja je mogao besplatno da ga koristi tri meseca. Domu zdravlja je zamereno to što u svojim poslovnim knjigama nije proknjižio prijem ovog nameštaja, čime je prekršio odredbu Uredbe o budžetskom računovodstvu.

U izveštaju se navodi da je direktorka Jelić, od februara do jula ove godine, pored redovne zarade, za sebe i svoja dva saradnika, isplatila 420.000 dinara, što je po oceni inspektora suprotno Zakonu o platama u državnim službama. Ovaj bonus podelila je iz budžeta doma zdravlja, kao nagradu koju je stručni tim ustanove dobio za učestvovanje u projektu upravljanja zaštitom životne sredine, u šta je bio upućen i Upravni odbor ove medicinske kuće, navodi se u izveštaju.

Dom zdravlja na Paliluli je krajem 2007. godine, prema inspekcijskom izveštaju, zaključio i ugovor za održavanje higijene u svojim objektima, a da tom prilikom nije prikupio dve ispravne ponude, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Interesantno je da je budžetska inspekcija Ministarstva finansija zapisnik o kontroli poslovanja ovog doma zdravlja, od januara 2006. do kraja 2007. godine, sačinila još u martu ove godine i konstatovala da je bilo povreda zakona. To je bilo osam meseci pre nego što je o navodnim malverzacijama u radu ove kuće prvi put progovorila dr Dragana Jovanović, gradski sekretar za zdravstvo.

U međuvremenu, dr Jasminka Jelić i Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković” dobili su od Ministarstva zdravlja ove godine sertifikat i novčanu nagradu od milion dinara za prvo mesto u unapređenju kvaliteta rada za 2007. godinu.

Komentar na ove navode inspekcije juče nismo uspeli da dobijemo od dr Jasminke Jelić, jer se nije javljala na telefon.

Direktorki Doma zdravlja „Zvezdara” dr Branki Grujić na teret se stavljaju malverzacije oko tendera za ogranak ove zdravstvene ustanove u naselju Mirijevo. Kako saznajemo, gradska budžetska inspekcija nije kontrolisala način korišćenja budžetskih sredstava u u ovoj ustanovi, a izveštaj se oslanja na nadzor republičkih organa iz oktobra ove godine.

Ta inspekcija kontrolisala je nabavku opreme i nameštaja za zdravstvenu službu u Mirijevu. Konstatovano je da su u postupcima javnih nabavki za kupovinu opreme i nameštaja za stomatološku službu dodeljeni ugovori suprotno odredbama Zakona o budžetskom sistemu. Na taj zapisnik je DZ „Zvezdara” ubrzo uložio primedbu koju je Ministarstvo finansija odbilo.

Doktorka Grujić, međutim, demantuje ovakve navode i tvrdi da su tenderi za stomatološku opremu i nameštaj jedini koji su „prošli” bez problema.

– Ništa od ovoga nije kupljeno jer nam sredstva nisu prebačena na račun. Republička inspekcija Ministarstva finansija utvrdila je da nije bilo nenamenskog trošenja novca, nikada nam nije ukazano da treba da otklonimo neke nedostatke u radu. Tražila sam i zvanično izveštaj na osnovu kojeg gradonačelnik traži moju smenu– kaže Grujićeva.

D. Davidov-Kesar – I. Albunović

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.