Bolji uslovi za studente s invaliditetom

Izvor: S media, 04.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji uslovi za studente s invaliditetom

"Na Filološkom fakultetu uklonjene osnovne barijere za kretanje studenata s invaliditetom i konačno stvoreni uslovi da lakše i u dostojanstvu stiču akademska zvanja", izjavila prorektor tog fakulteta Ljiljana Marković.

Time je beogradski Filološki fakultet postao prva visokoobrazovna institucija u Srbiji koja je unutrašnjost zgrade u potpunosti prilagodila studentima s posebnim potrebama, kazala je ona.

To je ostvareno zahvaljujući projektu Centra za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << inkluzivnog društva i donaciji svetske kozmetičke kuće L'Oreal, navela je Markovićeva na promociji tog projekta.

Prema njenim rečima, u jednoj generaciji na Filološkom fakultetu studira oko 60 mladih s posebnim potrebama, a sada se može očekivati i više takvih studenata.

Medju onima koji su završili ovaj fakultet je i Jelena Milošević, koja zbog treškog obolenja leži u invalidskim kolicima, ali joj to nije bila prepreka da postane i magistar engleskog jezika.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je kazao da u Srbiji trenutno ima 500 studenata s inavaliditetom, a samo nekoliko fakulteta je načinilo tek prve korake u poboljšanju uslova za njihovo studiranje.

On je istakao da su najveći problemi ovih studenata nepristupačne zgrade fakulteta, neprilagodjenost udžbenika i nedovoljna svest javnosti o njihovim potrebama.

Ljajić je naveo da je Ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo 20 miliona dinara za različite aktivnosti i projekte u ovoj godini čiji je cilj poboljšanje položaja osoba s invaliditetom istakavši da ova oblast "ne sme trpeti uprkos ekonomskoj krizi".

Prema njegovim rečima, stručnjaci ovog ministarstva pripremaju nacrt strategije korporativno odgovornog poslovanja koja treba da podstakne kompanije na saradnju s državom u rešavanju različitih društvenih problema, uključujući i podršku osobama s invaliditetom.

Izvršni direktor Centra za razvoj inkluzivnog društva Vesna Bogdanović je navela da je donacija L'Oreala omogućila da na Filološkom fakultetu bude postavljeno sedam rampi i specijalne gumene trake (koje je uradila po svetskim standardima domaća kompanija "Tigar" ) za kretanje studenata s invaliditetom do svih 18 katedri.

Osim toga, kako je navela, u sali "Heroja" je instalirana induktivna petlja za mlade s oštećenim sluhom sa 15 sedišta u prvom redu tako da će moći da prate predavanja bez teškoća.

Prema njenim rečima, Filološkom fakultetu nedostaje lift koji bi studentima s posebnim potrebama omogućio pristup i do onih delova zgrade u kojima rade geografski i biološki fakulteti.

Predstavnica L'Oreala Brigit Streler (Brigitte Streller) je istakla da je njena kompanija odlučila da ovaj projekat u Srbiji finansira povodom svog velikog jubileja - 100 godina postojanja.

Ona je navela da je L'Oreal finansirao ukupno 100 humanitarnih projekata u 65 zemalja u koje je uložio pet miliona evra i najavila da će za tri studenta s invaliditetom beogradskog Filološkog fakulteta obezbediti praksu u ovoj kompaniji uz stručnu pomoć zaposlenih.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.