Boksingom protiv stresa

Izvor: Politika, 16.Feb.2011, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boksingom protiv stresa

„Hu, hu... Zamahni rukom! Stegni pesnicu! Zauzmi gard...” nižu se „komande” Stefana Đurića, trenera boksinga u „Grin zoni” u Ulici kralja Petra. „Isteruje nam kockicu čokolade iz mišića što smo je krišom pred ,kondicioni’ pojeli”, dobacuju u šali rekreativci, njih desetak, među kojima prednjače dame. Žustrim pokretima kao da „šibaju” protivnika u ringu. Ali, za strogog Đurića nije dovoljno što im znoj izbija na čelo. Ovaj student završne godine Fakulteta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fizičku kulturu ne trpi ni trunku lenjosti kod svojih učenika, pa dok pojačava muziku, ubrzava i tempo vežbanja: „Ispravi leđa! Savij vrat! Plitko diši!” Munjevito se nižu instrukcije i smenjuju vežbe. Bez predaha. Iako mu prijaju pokreti, Bojan Petrović „koluta” očima. Rado bi, kaže, malo zastao na strunjači i laganije okretao loptu koja im se pred kraj treninga našla u rukama.

Kad je času „odzvonilo”, umor je najednom nestao i svi u grupi potvrdili su da im se energija munjevito vraća. Na pitanje kako je izabrala ovu vrstu rekreacije, pomalo neobičnu za pripadnice nežnijeg pola, Helena Ivanov kao iz topa odgovara: „Uvek mi je boks bio izazovan”.

„Htela sam da ojačam telo, a uz put sam se oslobodila i stresa”, dodala je Ivona Stefanović, dok je, prema rečima Lune Filipović, ovo jedna od najtežih disciplina za vežbanje pa je to bilo presudno da se dva puta sedmično ovde opušta. Prema tvrdnji ovih rekreativki, boksing jača samopouzdanje.

„Ukoliko zatreba, lakše ćemo momcima da pokažemo mišiće, da se zna kako naša snaga nije mačiji kašalj”, veselo dobacuje družina žureći u svlačionicu.

Pod krovom ovog rekreativnog centra vežba se i „taj bo” za koji je zadužena Jelena Šarčević, dok je „kormilar” izuzetno posećenih individualnih treninga Ognjen Kukić. On priznaje da ovde dolaze pripadnici svih generacija kako bi „stesali” kilograme, zategli stomak, a ponekad i rešili zdravstvene probleme poput krive kičme, bolova u kolenu... Uz pomoć stručnog tima ovde ima leka. Bitno je samo da se problemi iz zdravstvenog kartona ne prikrivaju i da svako izabere ono što najbolje prija njegovom organizmu – poručuju treneri.

A. K.

objavljeno: 16.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.