Bezbednost dece u saobraćaju permanentni prioritet grada

Izvor: Studio B, 29.Mar.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost dece u saobraćaju permanentni prioritet grada

Na osnovu Protokola o saradnji između Grada Beograda i Agencije za bezbednost saobraćaja, prva od aktivnosti jeste obraćanje mlađoj populaciji na temu bezbednog ponašanja u saobraćaju, rekla je za Beoinfo pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Iako protokol ima za cilj unapređenje bezbednosti saobraćaja u čitavom glavnom gradu, poseban akcenat stavljen je na decu.

- Osim niza tehničkih mera, koje podrazumevaju zoniranje školskih objekata, edukacija se pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od ključne važnosti da bi se bezbednost dece podigla na najviši mogući nivo. U osnovnim školama organizuju se predstave za decu, koje na jednostavan način, primeren njihovom uzrastu, demonstriraju sva pravila bezbednog ponašanja pešaka, dok se u gimnazijama sprovodi vršnjačka edukacija - istakla je Irena Vujović.

Pomoćnica gradonačelnika je podsetila da deca osnovnoškolskog uzrasta imaju priliku da pogledaju predstavu „Pažljivkova pravila u saobraćaju", a po završetku predstave dobijaju i istoimenu knjigu, priveske, svetleće narukvice i ogrlice, trake za ključeve.

- Iako su pokloni simbolični, svaki od njih je zapravo podsetnik za decu na sve ono šta su naučila. Edukacija mora da bude permanentna, uključena u obrazovni i vaspitni sistem, čime se i on sam poboljšava. Najvažnija briga Grada Beograda jeste da svako dete bude bezbedno, kako u školskim objektima tako i na putu do i od škole - dodala je Irena Vujović.

Počelo se danas od Savskog venca, gde je za četrdesetak đaka OŠ „Vojvoda Mišić" izvedena predstava, a slede škole na Starom gradu, Novom Beogradu, Zvezdari i potom u drugim beogradskim opštinama. Istovremeno, zajedno sa „Parking servisom" već godinama se realizuje akcija „Đaci vas mole, usporite pored škole", dok je projektom „Zona škole", koji se realizuje od 2014. godine, 110 osnovnih škola pokriveno horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

- Na ovaj način, Grad Beograd šalje jasnu poruku da raznim metodama pristupa ovoj problematici - navela je Irena Vujović i dodala da će i ubuduće odgovorno i profesionalno, sa svim relevantnim institucijama, grad sarađivati zarad bezbednosti dece i omladine u saobraćaju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.