Bezbedno kupanje na Lidu

Izvor: Politika, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbedno kupanje na Lidu

Na zemunskoj plaži dežuraju tri spasioca, dva redara i lekarsko osoblje, radi jedan kafić, postavljeni su sanduci sa sladoledom i četiri tuša

Na zemunskom Lidu gde još traje uređenje plaže i okoline, juče je održana konferencija za novinare rukovodstva opštine Zemun.
– Sazvali smo ovu konferenciju povodom dezinformacija koje su se ovih dana pojavile u medijima. Prvo, trebalo bi znati da je Lido prirodno dobro koje je pod posebnim režimom zaštite. Ovo je sam centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada, a ovakvo prirodno bogatstvo nema ni jedan grad u Evropi. Grad Beograd je odlučio da obaveže "Zelenilo Beograd" da se stara o ostrvu. Sređivanje Lida je počelo još pre nekoliko meseci, uklonjeno je kabasto smeće, očišćene su pešačke staze, urađeno je odmuljavanje... Lido katastarski pripada opštini Zemun. Grad Beograd je poverio dužnost "Zelenilu", a opština se brine o kupalištu, što stoji u Statutu grada. Kupalište je sada bezbedno. Prvo smo se pobrinuli za prelaz, a zna se da je Vojska najbezbednija, pa smo ih angažvali za postavljanje plutajućeg mosta. Ponton košta više od 6.000.000 dinara. Deo sredstava ćemo vratiti kroz naplatu prelaska po ceni od 60 dinara. Prelaz ne plaćaju deca do deset godina. Do sada nismo primetili da građani imaju primedbe na cenu, čak kažu da su veoma zadovoljni. Oni koji mogu i žele, mogu na Lido da dolaze čamcima. Da bismo sproveli struju, odlučili smo se za primitivniju varijantu agregata, jer je "Elektrodistribucija" za kabl tražila 2.000.000 dinara, a mi te pare nemamo. Ali, koliko vidimo, agregat zaljdovoljava potrebe sanduka za sladoled i kafića. Pijaća voda je u petak prosleđena do kupališta, a juče ujutru su postavljena četiri tuša. Naša obaveza je bila da ogradimo plažu i pobrinemo se za bezbednost kupača, što smo i učinili. Prošle godine nismo mogli ništa da radimo zbog visokog vodostaja. Evo sad "Zelenilo" postavlja sojenicu sa osmatračnicom odakle će građani moći da vide nedostupne delove ostrva. Odatle će moći čak da se izvodi i nastava u prirodi. Sada nam tek predstoje radovi na Lidu. Pasarela do Lida bila bi trajno rešenje, jer je ostrvo aktivno i tokom jeseni i zime, objasnila je Gordana Pop-Lazić, predsednik opštine Zemun.

Prema rečima Petra Žebeljana, direktora Poslovnog prostora Zemun, Veliko ratno ostrvo nije Ada Ciganlija. Što se ugostiteljskih objekata tiče, ovo što sad postoji je maksimum. O zdravlju kupača i izletnika brinu dežurne službe Doma zdravlja Zemun. Kupalište je otvoreno od osam časova do 20 sati. Rešenjem Skupštine grada Veliko ratno ostrvo je restriktivna zona, jer je prebivalište retkih ptica i biljnih vrsta.

– Od marta, kad je počelo sređivanje Lida, izneto je 50 šlepera kabastrog smeća, šest otkosa trave, a na ostrvu nema suzbijanja komaraca hemijskim sredstvima. Za sad je važno da bude bezbedno i da kupači imaju minimalanu udobnost. Na Lidu je temperatura vazduha pet do sedam stepeni niža u odnosu na mernu stanicu u Karađorđevom parku – rekao je Žebeljan.

Kako su objasnili čelnici opštine, za kvalitet vode je zadužen Gradski zavod za zaštitu zdravlja i ako nešto nije u redu dužni su da obaveste i upozore građane. Takođe, opštinari su naglasili da je Dunav ćudljiv i da im je bilo veoma teško da obezbede sve za normalan boravak posetilaca na Lidu. Svojevremeno je firma "Eko Zem" htela od Lida da napravi mesto za opuštanje i uživanje sa zabavnim sadržajima, ali njihov projekat je bio tehnički neizvodljiv.

N. Ilić

[objavljeno: 10.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.