Bez prvog časa u znak podrške

Izvor: Blic, 11.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez prvog časa u znak podrške

Prosvetni inspektori koji su protekle nedelje ispitivali rad Četvrte gimnazije, nisu pronašli nijednu nepravilnost kojom bi se osporila odluku Školskog odbora o davanju otkaza profesoru Veljku Čobanskom. U znak protesta Forum beogradskih gimnazija najavio je da sutra neće biti držani prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Prosvetna inspekcija prosledila je zapisnik inspekciji rada koja treba da utvrdi da li je disciplinski postupak vođen u skladu sa Zakonom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Naši inspektori su pregledali sva školska dokumenta, zapisnike, a razgovarali su i sa drugim nastavnicima. Nismo pronašli veće nepravilnosti u radu škole ili Školskog odbora, tako da je validnost odluka o otkazu profesoru Veljku Čobanskom nije dovedena u pitanje. Ipak, moram istaći da mi ne možemo da kontrolišemo da li je disciplinski postupak vođen po pravilima. O tome će morati da se izjasni inspekcija rada i Sud. Ukoliko oni utvrde nepravilnosti profesor može biti privremeno vraćen na posao - kaže za „Blic" Milovan Lazović, načelnik gradske prosvetne inspekcije.

Profesor biologije Veljko Čobanski dobio je otkaz početkom februara, gotovo godinu dana pošto je na roditeljskom sastanku rekao da nekoliko učenika njegovog odeljenja konzumira drogu.

Zakonom predviđeno da postupak može da traje najviše šest meseci u ovom slučaju napominju u Forumu beogradskih gimnazija svi rokovi su probijeni.

- Zbog nepravde koja je naneta našem kolegi, sutra ćemo održati štrajk upozorenja u svim gimnazijama. Zahtevamo uvođenje prinudne mere uprave i smenu direktorke - navodi Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Povodom nastale situacije oglasili su se i profesori Četvrte gimnazije koji upozoravaju da su već duže izloženi nepravednoj i neopravdanoj, ali vrlo žestokoj kampanji koji je pokrenuo njihov bivši kolega.

- Od mnoštva neistina koje strpljivo pratimo od samog početka, ne reagujući ni na jednu, da nebi naškodili kolegi Čobanskom, izdvajamo samo poslednju: da je u našoj školi narušen nastavno-obrazovni proces. Želimo da istaknemo da u Četvrtoj gimnaziji nije niti je ikada bio narušen nastavno-obrazovni proces, i ako od nas bude zavisilo, neće ni biti, uprkos svim poniženjima kroz koja prolazimo. Nastava se odvija regularno, po planu i programu, za što ima nebrojeno dokaza. Profesori Četvrte gimnazije se od samog početka pitaju kako da pomognu svom kolegi, koji je svojim javnim istupom doveo u težak položaj imenom i prezimenom prozvane učenike i njihove porodice - navodi se između ostalog u saopštenju profesora Četvrte gimnazije.

Oni napominju da kada su narkotici u pitanju, u školi su svesni težine tog problema koliko i svi koji rade sa decom u ovom osetljivom uzrastu. Ipak, oni veruju da akutne upotrebe psihoaktivnih supstanci u Četvrtoj gimnaziji nije bilo.

Podrška sindikata

Podršku kolegi Veljku Čobanskom, profesoru biologije pružili su i članovi sindikata „Nezavisnost". Oni ističu da je Čobanski imao hrabrosti da prekrši već ustaljeni model ponašanja „znaš, a ćutiš".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.