Bez poskupljenja u privatnim vrtićima

Izvor: Politika, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez poskupljenja u privatnim vrtićima

Cena mesečnog boravka prosečno 200 evra. – Uračunati izleti i časovi plesa, jezika, muzike...

Poskupljenje u državnim vrtićima, ali i nemogućnost da upišu decu u njih zbog nedostatka mesta, naterala je mnoge roditelje da se ovih dana raspitaju pod kojim uslovima njihovi mezimci mogu da krenu u neko od ovih obdaništa. Prema najavama čelnika privatnih ustanova, u njihovim vrtićima neće doći do podizanja cena usluga, a za 200 evra, kolika je prosečna cena boravka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najmlađih, oni obećavaju da će najmlađi imati najbolji mogući tretman.
– Ne mogu naši vrtići da se porede sa državnim, jer njih gradske vlasti dotiraju. Cena mesečnog boravka u "Diznilendu" po detetu iznosi 160 evra i neće se menjati do onog trenutka kada više ne budemo mogli da opstanemo. Tada ćemo, kao i uvek, da pozovemo roditelje i da im objasnimo u kakvoj smo situaciji i pitati ih da li su saglasni da malo povećamo cene. Ali, uvek se trudimo da ne podižemo cene onima koji su godinama upisani kod nas – kaže Rosa Simović, vlasnica vrtića "Diznilend".

Sve dosadašnje ankete su pokazale da najveća prepreka pri izboru vrtića nije nepoverenje u kvalitet usluga, kako ponekad zaposleni u državnim vrtićima vole da kažu, već to da mali broj roditelja može mesečno da izdvoji između 150 i 300 evra, koliko u njima staje mesečni boravak. Da bi privukli što veći broj roditelja da baš u njihov objekat upišu klince, vlasnici privatnih odbaništa organizuju različite vrste školica i radionica.

– Postoji praksa da se jednom godišnje, uglavnom na jesen, koriguju cene, ali mi zasad to nećemo da učinimo. Kod nas se radi u malim grupama, a u cenu od 220 evra mesečno uračunati su i svi izleti, posete bioskopima i pozorištima, časovi engleskog, plesa i tekvonda. Šteta je što se u državne vrtiće upisuju i ona deca kojima roditelji mogu da priušte boravak u privatnom, jer tako oni koji nisu u dobroj finansijskoj situaciji ostaju bez mesta – istakla je Snežana Volic, vlasnica vrtića "Čili-vili".

Roditelji dečaka i devojčica koji godinama pohađaju privatni vrtić, kažu da im je osnovni motiv pri izboru objekta prvenstveno bila njegova blizina mestu stanovanja. Oni, međutim, napominju da su vodili računa i o tome šta sve njihovi naslednici mogu da nauče i koliko mogu da napreduju u odnosu na najmlađe koji pohađaju državna obdaništa.

– Tržiše diktira cene naših usluga i mi smo početkom godine odredili cenu od 240 evra mesečno. Osim uobičajenih stvari kao što nude drugi privatni vrtići, deca koja borave kod nas imaju 24 sata na raspolaganju pedijatra – objašnjava Danko Čučković, vlasnik vrtića "Bebi palas-Anđela".

U privatnim vrtićima kažu da su potpuno posvećeni svakom detetu i da prate za koje je oblasti ko od njih posebno obdaren i zainteresovan – učenje jezika, rada na kompjuteru, časove baleta, slikanja, matematike, sporta ili muzike. Oni naglašavaju i da roditelji nekoliko puta godišnje mogu da dobiju izveštaje o tome kako se njihovo dete ponašalo i šta je naučilo u kom mesecu.

Treba napomenuti i da vaspitačice iz nekih privatnih ustanova, kad god je to potrebno, odlaze u domove mališana da ih pričuvaju na nekoliko sati ukoliko im roditelji imaju neodložne obaveze, a nije neuobičajeno da im organizuju i rođendanske proslave.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 09.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.