Beogradski vazduh na merenju

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski vazduh na merenju

Nadležni kontrolisali količinu vodonik-sulfida i amonijaka zbog pritužbi građana. Beograđani primećuju promenjen miris vazduha koji se oseća na kuvana jaja i amonijak.

Beograđani su poslednjih dana prilično često zvali nadležne službe i žalili se na neprijatan miris koji se širi prestonicom. Na nesvakidašnje mirise najčešće su se žalili sugrađani u Višnjici, Karaburmi, Novom Beogradu i Zemunu, ali i oni koji žive u centru grada. U vazduhu se, kako kažu oseća >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na sumpor, kuvana jaja i kanalizaciju, a najviše ih brine što ih miris asocira i na - amonijak. Stručnjaci od početka nedelje mere kvalitet vazduha i količinu vodonik-sulfid i amonijak kako bi otkrili "misteriju".

Milan Milutinović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjava da odgovor na neprijatni miris kojim već nedelju dana "odiše" glavni grad treba potražiti u klimatskim promenama.

- Visok barometarski pritisak, nizak vodostaj su najverovatniji razlozi zašto Beograđanima vazduh neprijatno miriše - kaže dr Milutinović. - Već duži niz godina u ovom vremenskom periodu, kraj avgusta i u septembru javlja se ovaj "fenomen" kada se Beograđani žale na loš vazduh.

Milutinović objašnjava da je ta pojava karakteristična za ovo doba godine, kada su prisutna isparenja.

Priklještio kolica s bebom vratima

Kako rešiti problem saobraćajne buke?

Beogradski sajam: Sutra počinje sezona

- Još uvek ne možemo da damo tačne procene, ali prema prvim pretpostavkama razlog zašto vazduh neprijatno miriše su vremenski uslovi koji "utiču" na vodostaj, kao i niskog stanja Save - objašnjava dr Milutinović. - Jedan od sigurnih razloga je i izlivanje kanalizacije kada se "miris" fekalija širi duž priobalja i dolazi do naselja koja su u blizini Save i Dunava.

U saradnji Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u toku je merenje kvaliteta vazduha i količine čestica, vodonik-sulfida i amonijaka. Do kraja nedelje zvanični rezultati tih merenja, procene stručnjaka kao i odgovor na pitanje koje ovih dana muči Beograđane biće odgonetnuto.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.