Beogradski đački alarm

Izvor: Politika, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski đački alarm

Psihoaktivne supstance su postale veoma dostupne, bez problema ih kupuju, jer tableta ekstazija košta oko 400 dinara – naglasila je Milica Pejović-Milovančević, dečji psihijatar i saradnik u Institutu za mentalno zdravlje

Oko 13 odsto maturanata srednjih škola sa teritorije Novog Beograda konzumira alkohol šest ili više puta nedeljno, šest odsto njih svakodnevno "duva" lepak ili sprej, dok ekstazi redovno koristi njih 4,8 odsto, ukazalo je istraživanje Instituta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mentalno zdravlje, sprovedeno pre godinu dana u šest srednjih i 18 osnovnih novobeogradskih obrazovnih ustanova.
Marihuanu podjednako koriste dečaci i devojčice, učenici osmog razreda, kao i veći broj maturanata.

Učenici najčešće piju pivo, a veliki broj osmaka je izjavio da se opija dva puta mesečno. Maturanti koriste i žestoka pića, a popularna tehnika efikasnog i brzog opijanja je kombinacija piva i tekile.

Najčešće direktne posledice korišćenja psihoaktivnih supstanci su tuče, svađe, teško pijanstvo i vožnja automobila pod dejstvom alkohola, ali i da često koriste noževe ili vatreno oružje.

Stariji adolescenti smatraju da je korišćenje droge njihova lična stvar i manje su opterećeni pritiskom roditelja, dok su učenici osmog razreda svesniji da je to loše. Ipak, i jedni i drugi dobro znaju koje su posledice konzumiranja opojnih sredstava, ali zabrinjava činjenica da maturanti koji koriste alkohol i drogu smatraju da to ne utiče na njihov život.

Maturanti mnogo češće nego osnovci odlaze na časove pod dejstvom opijata. Čak i oni koji ih svakodnevno konzumiraju kažu da nisu imali zdravstvene tegobe, novčane probleme, niti su pokvarili odnos sa društvom.

– Ovaj alarmantni podatak govori da adolescenti nisu svesni posledica koje konzumiranje droge može da ima po njihov život. Psihoaktivne supstance su im postale veoma dostupne i bez problema mogu da ih kupe, jer tableta ekstazija košta oko 400 dinara. Iz tog razloga moramo na najbrutalnije načine da ih suočavamo sa rizicima koje nosi korišćenje droge i alkohola – naglasila je Milica Pejović-Milovančević, dečji psihijatar i saradnik u Institutu za mentalno zdravlje i jedan od autora ovog istraživanja, čiji su rezultati predstavljeni juče u opštini Novi Beograd pred stotinak prosvetnih radnika.

Takođe, Milovančevićeva je istakla da određeni broj maturanata smatra da nema ništa loše u tome da "čuvaju stražu" dilerima, ili da prodaju drogu ukoliko im je potreban novac, dok se osmaci toga zgrožavaju.

– Iz tog razloga je preporuka stručnjaka da se sa programima prevencije bolesti zavisnosti počne što ranije, a ne u srednjoj školi. Deca su svesna rizika korišćenja opijata i, uprkos tome, u starijem uzrastu ih sve više koriste. Prevencija bi trebalo da obuhvati roditelje, profesore i decu, ali važno je u sve to uključiti vršnjačke edukatore čija reč adolescentima mnogo znači – objašnjava Milica Pejović-Milovančević i upozorava da je osmogodišnji dečak najmlađi pacijent koji je imao problem sa konzumiranjem alkohola, a u Institutu za mentalno zdravlje jedan dvanaestogodišnjak trenutno se leči od alkoholizma.

Još jedna od bolesti zavisnosti sa kojom se sreću naši mladići i devojke jeste pušenje. U ovom istraživanju je većina maturanata izjavila da redovno konzumira cigarete, dok, u odnosu na dečake, veći je broj učenica osmog razreda koje puše.

J. Kisin

[objavljeno: 28.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.