Beogradski centar: Skajp suđenja umanjuju garancije za zaštitu od zlostavljanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2020, 16:32

Beogradski centar: 'Skajp suđenja' umanjuju garancije za zaštitu od zlostavljanja

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da je garancija za zaštitu od zlostavljanja okrivljenih umanjena zbog sprovođenja glavnih sudskih pretresa preko aplikacije "Skajp", uvedenim Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila zbog pandemije koronavirusa.

Centar je u saopštenju ocenio da se na taj način umanjuju garancije za zaštitu od zlostavljanja, koje proizlaze iz člana 25. Ustava Srbije i člana 3. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda od kojih se, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kako se navodi, ne sme odstupati ni za vreme vanrednog stanja.

"Okrivljeni koji je bio žrtva zlostavljanja i koji se tokom glavnog pretresa fizički nalazi pod kontrolom službenih lica koja su ga zlostavljala ili su u bliskoj hijerarhijskoj ili organizacionoj vezi sa učiniocima zlostavljanja, a ne u zgradi suda, zbog straha od odmazde može da bude obeshrabren da sudu iznese navode o zlostavljanju koje je pretrpeo", navodi se Beogradski centar.

Dodaju da obeshrabrivanju okrivljenog da sudu ili braniocu iznese navode o zlostavljanju može značajno doprineti situacija u kojoj okrivljeni ni sa svojim braniocem ne ostvaruje lični kontakt, nego komunicira putem tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka.

"Sem toga, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, nadležni organi su dužni da sprovedu istragu ako postoje jasne indicije da se zlostavljanje desilo i u slučajevima kada žrtva zlostavljanja formalno ne podnese pritužbu", ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je u tom pogledu upitna mogućnost sudije da uoči povrede na telu okrivljenog tokom glavnog pretresa u kojem je njegovo prisustvo obezbeđeno korišćenjem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike i dodaju da je tu mogućnost u nekim slučajevima Evropski sud za ljudska prava uzimao u obzir ispitujući povredu člana 3. Konvencije.

Beogradski centar za ljudska prava je naveo da je od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta 2020. godine podneo tri krivične prijave protiv policijskih službenika zbog sumnje da su, koristeći neopravdanu silu prema građanima koji su prekršili zabranu kretanja, učinili krivično delo zlostavljanja i mučenja iz člana 137. Krivičnog zakonika.

Napominje se da ukazivanja na pravne nedostatke velikog broja mera, donetih za vreme vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije nemaju za cilj pozivanje građana na nepoštovanje donetih odluka, čak i kada su nesaglasne sa Ustavom Srbije, već da doprinesu očuvanju vladavine prava i poštovanju ljudskih prava svih građana zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

BCLJP: "Skajp suđenja" umanjuju garancije za zaštitu od zlostavljanja

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2020

Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) ukazuje javnosti na probleme koji mogu biti prouzrokovani sprovođenjem glavnih pretresa korišćenjem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike (aplikacija Skajp), u svetlu apsolutne zabrane mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja...Prema...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.