Izvor: Politika, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski Luvr u Resavskoj 40b

Ugovor o razmeni zgrada potpisali su juče Zoran Stanković, ministar odbrane, Milan Tomić, direktor Republičke direkcije za imovinu, i Nenad Bogdanović, gradonačelnik Muzej grada, koji više od četiri decenije nema stalnu postavku, a zbog nedostatka izložbenog prostora svojih 130.000 kulturno-istorijskih predmeta silom prilika čuva daleko od očiju javnosti, juče je zvanično dobio zgradu. Ugovor o primopredaji nekadašnjeg vojnog zdanja u Resavskoj ulici 40b popisali su u Starom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dvoru Zoran Stanković, ministar odbrane, Milan Tomić, direktor Republičke direkcije za imovinu, i Nenad Bogdanović, gradonačelnik.

Skupština grada kao osnivač Muzeja zauzvrat će ustupiti Ministarstvu odbrane poslovnu zgradu od 896 kvadrata. Iz gradskog budžeta, takođe, biće finansirana obnova fasade vojne zgrade u ulici Kneza Miloša 33.

Muzej grada do sada je raspolagao samo sa 700 kvadrata prostora, napomenuo je direktor Republičke direkcije za imovinu. Ali, zahvaljujući Vladi Srbije, koja ima razumevanje za potrebe kulture, ova gradska institucija dobila je zgradu od 8.000 kvadrata gde će moći da izloži sve legate.

– Bez kulture nema ni države ni nacije i verujem da će palata u Resavskoj ulici predstavljati novi beogradski Luvr. Siguran sam da će zgrada biti u dobrim rukama, jer je Skupština grada pokazala da ume da investira u kulturu – istakao je Tomić i dodao da će uskoro biti rešen problem smeštaja Centra za restauraciju i konzervaciju.

I ministar odbrane smatra da će ovo nekadašnje vojno zdanje biti ukras Beograda. Stanković je najavio da će naredne godine Skupština grada učestvovati u obnovi porušenih zgrada na način koji će takođe biti prihvatljiv za obe strane.

Pregovori o zameni dobara, priznao je gradonačelnik, dugo su trajali i ni malo nisu bili jednostavni.

– Beograd je jedan od malobrojnih gradova koji nije imao stalnu muzejsku postavku. Imamo mnogo eksponata i turisti bi imali šta da vide, ali nismo imali gde to da pokažemo. U obnovu zdanja u Resavskoj i njegovom prilagođavanju potrebama muzeja treba uložiti mnogo novca – rekao je Bogdanović.

Posle ovoga uslediće sačinjavanje projekta, izbor izvođača radova i tek onda bi mogla da usledi precizna procena za koliko vremena će se Muzej grada preseliti na novu adresu.

Sedište gradskog muzeja trenutno se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici 1, a prostor deli sa Bibliotekom grada i još nekim institucijama.

Inače Muzej grada poseduje oko 15 zgrada, u različitim delovima grada, i u njima se čuva ukupno 25 legata, od kojih je većina zaveštana gradu na korišćenje, a muzeju na staranje, dok je dva legata dobio muzej.

Trebalo bi napomenuti da je Skupština grada nekoliko godina tragala za odgovarajućom lokacijom za smeštaj arheoloških predmeta, poklona i kupljenih vrednih eksponata sve dok Vlada Srbije 13. marta ove godine nije odobrila razmenu dobara između Ministarstva odbrane i Skupštine grada.

Ranijim urbanističkim planovima za muzej su predlagana različita odredišta među kojima su sadašnja zgrada Rektorata umetnosti na Kosančićevom vencu, školska zgrada preko puta Doma omladine, ali i Stari dvor koji je u nekoliko navrata figurirao kao opcija za muzejski prostor. Predlagano je čak da muzejsko zdanje bude podignuto u Rajićevoj ulici, na mestu nekadašnje trolejbuske okretnice. Konkursi za idejna rešenja raspisivani su u dva navrata 1954. godine, a potom 1976. godine, ali dalje od toga, kao što je poznato, nije se išlo.

Marijana Avakumović

[objavljeno: 26.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.