Beograđani plaćaju duplo zaprašivanje

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani plaćaju duplo zaprašivanje

Beograđani će ove godine dva puta morati da plate zaprašivanje komaraca, jer je ovaj posao, pored Grada, po prvi put na sebe preuzelo i Ministarstvo životne sredine. Bez ikakvog obaveštenja i dogovora sa nadležnim gradskim sekretarijatom, ovo ministarstvo je za zaprašivanje komaraca na teritoriji Srbije izdvojilo 132,9 miliona dinara. Nije, međutim, poznato koliko novca se izdvaja samo za Beograd, kao ni zašto je „preskočen" Sekretarijat za životnu sredinu, koji i ove godine za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << isti posao izdvojio 100 miliona dinara.



U nadležnom sekretarijatu, koji se od 1972. godine, dakle više od tri decenije, bavi zaprašivanjem komaraca zatečeni su i iznenađeni postupkom Ministarstva. Posebno čudi što je Sekretarijat za životnu sredinu o ovome saznao iz medija.

- Ja znam samo ono što sam pročitao u novinama i nešto sam saznao putem ličnih kontakata. Povremeno viđam neke avione nad Beogradom koji zaprašuju komarce, a znam da mi u to nismo uključeni. Grad ima svoj plan i svoje stručne timove koji obavljaju ovaj posao. Imamo svoje metode i načine koje koristimo godinama i to uspešno - kaže Branislav Božović, sekretar za životnu sredinu.

Zaprašivanje komaraca u Beogradu započeto je pre 36 godina i od tada se sistemski samo Grad bavio time. Ovaj posao organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine i to u saradnji sa Zavodom za biocide.

- Mi o ovome ništa nismo znali, ali je nemoguće da Ministarstvo nije znalo da se Grad već bavi zaprašivanjem komaraca. Zato mi nije jasno kako neko može da ugovara posao koji je već ugovoren - kometariše Veselin Radonjić, direktor Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Iako nikog od nadležnih gradskih organa nisu obavestili o svojoj akciji, u Ministarsvu za životnu sredinu i dalje tvrde da nikog nisu ni „preskočili" i dodali da „komarci ne poznaju granice". Do sada su u organizaciji Ministarstva zaprašivani komarci na teritoriji opštine Čukarica, a na pitanje novinara „Blica" u kojim gradovima će još realizovati ovakvu akcija, odgovorili su:

- Suzbijanje larvi komaraca se izvodi u staništima koja su mesta izvorišta prekomerne brojnosti. Najčešće su ta izvorišta obale reka, jezera ili kanala. U blizini takvih staništa neretko su podizana i sada se nalaze naselja i gradovi. Tretmani se vrše u odnosu na evidentirana staništa koja produkuju komarce koji u potpunosti ili potencijalno ometaju normalan život građana, kako u manjim tako i u većim sredinama u Srbiji - šturo je rečeno u Ministarstvu životne sredine.

Posao zaprašivanja komaraca Ministarstvo je dodelilo preduzeću „Miva" iz Inđije, dok je proizvodnju sredstva „K Stop" koji će se koristiti u ovom poslu, kao i prognozu, nadzor i kontrolu akcije dodelilo Biološko-ekološkom centru iz Zrenjanina. Na pitanje „Blica" da li je i kada bio raspisan tender i na koji način je izabran izvođač, u Ministarstvu su odgovorili da je sve bilo u skladu sa „procedurama i postupcima za javne nabavke, koje su sprovedene početkom marta". „Blicu" nije ni precizirano zašto je odjednom i po prvi put Ministarstvo odlučilo da se „pozabavi" zaprašivanjem komaraca. Samo je saopšteno da se od 2007. priprema primena najnovijih naučnih saznanja, koji će se odnositi i na kontrolu brojnosti komaraca.

- Jednom se moralo otpočeti sa tim, a do sada za to nije bilo mogućnosti. Cilj je da se umesto više tona insekticida primenjuju ekološki naprihvatljivija sredstva - kažu u Ministarstvu.

Beograđani će, tako, dva puta platiti zaprašivanje komaraca. Već su sto miliona dinara platili za ono redovno, koje decenijama organizuje nadležni gradski sekretarijat. Nije poznato koliko će isti posao naplatiti Ministarstvo. Poznato je samo da je Sekretarijat za životnu sredinu tri puta do sada zaprašivao komarce, a da je to Ministarstvo organizovalo samo jednom i to nedavno, na temeperaturi od 36 stepeni, na kojoj je, tvrde stručnjaci, nemoguće postići bilo kakav efekat.

„K-Stop"

U Ministarstvu životne sredine kažu da će u procesu zaprašivanja komaraca biti primenjen proizvod za suzbijanja komaraca „K-Stop", koji je poznat po tome što ne zagađuje životnu sredinu, i da je borba protiv komaraca ovim sredstvom daleko uspešnija.

- „K-Stop" je registrovan i bezopasan preparat i to nije sporno. On je dobar da se koristi, ali je njegova efikasnost slabija i mora da se ponavlja više puta. Ovaj posao u Beogradu je završen i bolje je da se iskoristi u druge svrhe - kaže Božović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.