Beograd pod kontrolom u vrelim danima

Izvor: Studio B, 10.Jul.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pod kontrolom u vrelim danima

Prestonica je za sada pod kontrolom, ali zbog najava da se sprema novi vreli talas gde će temperature prelaziti i 40 stepeni, gradski štab uvodi niz mera zaštite građana, koje će aktivirati u slučaju proglašenja vanredne situacije.

Zbog ekstremno visokih temperatura već danima se priča o uvodjenju vanredne situacije. To je danas, za teritoriju Vojvodine, i zvanično zatražila predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov. Vremenske prilike, ili bolje reći >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << neprilike, bile su i tema sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije.

Bez obzira na izrazito visoke temperature, sve gradske službe i komunalna preduzeća rade bez problema, zaključak je sa današnjeg sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelkovića istakao je da je situacija ozbiljna, s obzirom na to da se temperatura vazduha poslednjih dana kreće oko 36 stepeni Celzijusovih, ali da grad preduzima sve mere koje su neophodne u ovakvim situacijama, kao i mere predostrožnosti u slučaju da bude potrebe da se predloži uvođenje vanredne situacije.

On je u prostorijama Gradskog štaba za vanredne situacije izvestio predstavnike gradskih preduzeća i službi da će u narednim danima prema prognozama meteorologa doći do zahlađenja, ali da se za dve sedmice očekuje novi vreli talas koji može preći sa trenutnog „narandžastog" stepena opasnosti u najviši „crveni".

- Potrebno je uvesti sve neophodne mere kako bi se zaštitili građani, pre svega oni koji koriste javni gradski prevoz i borave na ulici u vreme dana kada je temperatura najviša. Takođe, potrebno je da se određivanjem češćih pauza i dostavom dovoljne količine vode, zašte svi radnici gradskih preduzeća koji rade na otvorenom, kao i da se dodatno sinhronizuju gradske službe i preduzeća tokom ovih dana - naveo je pomoćnik gradonačelnika, koji je predsedavao sastankom.

Takođe, prema njegovim rečima, izuzetno je bitno da se donese niz preventivnih mera kojim bi se sprečile neke neželjene posledice ako se ovakve ili još gore vremenske prilike ponove tokom leta.

Predstavnici gradskih preduzeća i službi izvestili su predstavnike Štaba da je situacija zadovoljavajuća, kao i da su preduzete sve neophodne mere kako stanovništvo i radnici ne bi imali posledice od visokih temperatura.

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Nenad Ivančević istakao da je povećan broj intervencija poslednjih dana i ponovio mere kojih građani treba da se pridržavaju tokom vrućina (izbegavati stajanje na suncu, piti dosta tečnosti i prikladno se odevati). On je dodao da građani koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme izazvane visokom temteraturom vazduha, pored broja 94, mogu se obratiti za pomoć i na sledeće brojeve telefona: 3615-008 za odrasle i 3614-350 za decu.

Direktor Javnog komnalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija" Cvijo Babić istakao je da neće biti restrikcije vode iako se beleži rekordna potrošnja. On je uputio apel građanima da tokom ovih dana ne zalivaju bašte i zelene površine vodom iz gradskog vodovoda. Babić je dodao da će tri cisterene koje su stacionirane po centralnim gradskim zonama i dalje biti na raspolaganju građanima, kao i da se sve javne česme, koje nemaju istaknuto vidno upozorenje, mogu koristiti za piće.

Direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac podsetio je da je na snazi letnji režim saobraćaja, koji uključeje 1.015 vozila gradskog saobraćaja. On je ukazao da je samo u ovoj godini klimatizovano 660 vozila javnog prevoza, dok 150 vozila, koja trenutno saobraćaju, nemaju centralno hlađenje. Kako je naglasio, ova vozila će biti angažovana samo u jutarnjim i večernjim satima.

Vršilac dužnosti direktora JKP „Gradske pijace" Predrag Veinović istakao je da se na gradskim pijacama zbog visokih temperatura već primenjuju preventivne mere koje podrazumevaju da se kvarljiva roba (meso i jaja) može držati na otvorenom do 10 sati, posle čega mora biti povučena u rashladne uređaje, kao i da je pojačano delovanje inspekcije.

Gradski zavod za javno zdravlje, takođe, redovno kontroliše sva beogradska kupališta i javne česme, na kojima do sada nisu zabeležene bilo kakve nepravilnosti, istakao je njen predstavnik, dok je direktor JKP „Pogrebne usluge" Dragan Baltovski rekao je da je u razmatranju da početak sahrana bude pomeren sat unazad kako bi se izbeglo doba dana kada su najveće vrućine.

Predstavnici Policijske uprave grada Beograda istakli su da njihova služba funkcioniše bez problema, dok su predstavnici saobraćajne policije još jednom uputili apel građanima da ne konzumiraju alkohol, jer je uočen uvećan procenat ljudi koji voze pod njegovim dejstvom.

Načelnica Komunalne policije grada Beograda Gorjana Obrenović istakla je da oni, bez obzira na vremenske neprlike, rade normalno i izlaze u susret građanima uvek kada je to moguće.

Načelnica Uprave za vranredne situacije Sanja Žugić istakla je da ta služba ovih dana ima oko 30 interevncija dnevno. Uglavnom su u pitanju, kako je navela, manji požari na otvorenom i uputila apel, pre svega, poljoprivrednim proizvođačima da ne pale strnjiku i ostale njivne ostatke, kako bi se izbegli ozbiljniji požari.

Svi predstavnici gradskih službi i preduzeća preduzeli su sve neophodne mere kako bi život u gradu funkcionisao što optimalnije, s obzirom na ekstremno visoke dnevne temperature, istakao je zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Šolević i dodao da će u narednom periodu sve te mere biti jasno precizirane u slučaju da se ukaže potreba za uvođenjem vanredne situacije.

On je kazao da će se u narednom periodu predstavnici „Crvenog krsta" više angažovati na ulicama Beograda, dok je preporuka da se predstavnici gradskih preduzeća koji su obučeni za ukazivanje prve pomoći, njih oko 2.500, adekvatno obeleže, kako bi građani mogli da im se obrate za pomoć. Takođe, preporuka je da se u narednom periodu visokih temperatura ne izvode radovi koji bi prekidali isporuku vode ili usporavali saobraćaj u frekventnim ulicama.

Sve gradske službe će preko Gradskog štaba za vanredne situacije dobijati ažurirane informacije o vremenskoj prognozi, istaknuto je na sastanku.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.