Belef: Tav Falco i Block Out

Izvor: Studio B, 06.Avg.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belef: Tav Falco i Block Out

U okviru Belefa večeras nastupa beogradska grupa Block Out, koja promoviše singl i DVD "Beograd spava", obradu grupe U škripcu, pa će koncert biti i prilika za još jedan omaž nedavno preminulom Milanu Delčiću Delči.

Svestrani američki bluz muzičar Tav Falco takođe, gostuje večeras na Beogradskom letnjem festivalu (BELEF) s bendom Panther Burns, u kojem je i Ken Stringfellow, bivši član The Posies, koji će imati poseban set.

Tav Falco je gostovao i ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Beogradu, a njegov koncert pretposlednji je u muzičkom programu 20. BELEF-a, koji se završava 7. avgusta nastupom slovenačkog benda Laibach.

Rođen u ruralnom Arkanzasu i inficiran Misisippi Delta bluzom, Tav Falco je započeo karijeru u Memfisu najpre se priključivši bendu Jima Dickinsona, Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja "Bourgeois Blues" (Lead Belly). Bio je to šok za sve prisutne, a pokojni Alex Chilton, koji je bio tada među posetiocima, a potom postao i član Panther Burnsa, govorio je o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život.

Ubrzo potom Tav Falco je i osnovao Panther Burns, prateći sastav kroz koji je prodefilovalo više legendarnih imena, kao što su Robert Palmer, Ron i Don Easley, Jim Dickinson, Ross Johnson, Alex Chilton... Debi album "Behind The Magnolia Curtain" objavili su 1980. godine, predstavivši nesvakidašnji miks više žanrova (delta bluz, rokabili, garažni pank, ali i mambo i druge plesne varijante).

Karakterističan zvuk, kojim su se Panther Burns izdvojili iz mase drugih debitanata, doneo im je naklonost i nezavisne, i mejnstrim rok štampe.

Višestruki umetnički talenat Falca (slikanje, ples, fotografija, film...) pomogao mu je da vremenom postane jedan od par kultnih figura moderne američke muzike. Uticaj koji je imao na gotovo sve američke garage/blues bendove 90-ih samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru frenetičnu rokabili pesmu, klasičan garage punk stomp, "traljavu" varijantu country bluesa, kao i visoko stilizovani tango i po koju italijansku jadikovku (kemp pristup obradama Dina Martina ili nekog italijanskog kanconjera posebno je vidljiv na albumu "Shadow Dancer", 1995 Upstart Sounds).

Pretposlednji studijski album "Panther Phobia"(2000 In The Red Records) predstavlja svojevrsno remek-delo američke muzike, kojim se Falco uhvatio obrada kantri bluz pesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode.

Panther Burns su prošle godine za Stag-O-Lee Records objavili album "Conjurations: Séance for Deranged Lovers", na kojems e izdvajaju numere "Ballad Of The Rue De La Lune", "Ćamber Of Desire" i "Sympathy For The Mata Hari", a centralno mesto zauzima osmominutni bluz "Gentleman In Black".

Prema navodima muzičkog kritičara Žikice Simića, Falko "peva kao Marlena Ditrih koja je izgubila sluh. Muzika mu liči na imaginarni rimejk nekog Felinijevog filma koji je potpisao Džon Voters. Njegova gologuza slika sa korica albuma asocira na scenu iz Bertolučijevog filma 'Poslednji tango u Parizu'. Ona je ključ za razumevanje ponuđene muzike. Tav Falko je još uvek lud i nepredvidljiv i posle svih ovih godina".

Nastupu Falka i Panther Burns na BELEFU-u, na Letnjoj sceni na Kalemegdanu, prethodiće solo Kena Stringfellowa.

Publika će imati priliku da prisustvuje i koncertu grupe Block Out, koja je poslednjih meseci održala dvadesetak koncerata po Srbiji povodom singla i DVD-ja "Beograd spava", u izdanju kuće Long Play.

Tokom proteklih 20 godina Block Out su objavili četiri studijska albuma, dva "živa" albuma, jedno DVD koncertno izdanje (u pripremi je još jedno)...

Na BELEF-u će izvesti veliki broj starih i nekoliko novih, još nesnimljenih, pesama, a biće prikazan i deo video materijala sa beogradskih ulica i reka koji nije ušao u spot za pesmu "Beograd spava", u režiji Milana Kilibarde.

BELEF je organizovan ove godine pod sloganom "Audio vizuelni XXI vek - AV 21", a u jubilarnom, 20. izdanju predstavlja niz programa posvećenih odnosu tehničko-tehnološkog razvoja, prirode i čoveka.

Prema rečima umetničkog direktora BELEF-a Aleksandra Denića, ovogodišnji program produkt je današnjeg vremena, koje odlukuje konglomerat informacija, pa svih šest celina karakteriše zastupljenost više medija (scenska, muzička, vizuelna umetnost).

Prvi put je, povodom jubileja, pripremljen i ekološki, program za decu, kao i inkluzivni program, posvećen osobama sa invaliditetom.

BELEF se završava 7. avgusta na Letnjoj sceni na Kalemegdanu koncertom slovenačke grupe Laibach.

Ove godine Lajbach obeležava tri decenije uspešnog postojanja na domaćoj, ali i stranoj muzičkoj sceni. Nastup na Belefu, sutra od 21 sat, pratiće posebno pripremljen vizuelni deo, a izvešće i nove verzije svojih starih kompozicija iz osamdesetih.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.