Beba rođena nasred ulice

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba rođena nasred ulice

Žaklina Jonović donela na svet sina stojeći u blatu, ispred dvorišta sestrine kuće u Surčinu. – Mama se dobro oseća, dok se mališan oporavlja u Institutu za neonatologiju

Kada bebe odluče da se rode, ne biraju ni mesto ni vreme, o čemu svedoči i neobičan porođaj koji se dogodio ovih dana ispred kuće u Ritskoj ulici, u Surčinu. Žaklina Jonović (27) nije ni slutila da će njen porođaj biti jedinstven po mestu na koji je novorođenče došlo na svet...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Mlada mama je svog sina rodila na početku osmog meseca trudnoće stojeći u blatu, ispred dvorišta sestrine kuće, i to u ranim jutarnjim časovima, kada na ulici nije bilo žive duše, osim sestre, zeta i radnice iz obližnje pekare, koja je pritekla u pomoć. „Bebac” nije želeo da sačeka da mu mama stigne do najbliže bolnice, već je odmah po izlasku iz maminog stomaka „upao” u nogavicu trenerke.

Kolima Hitne pomoći majka i beba prevezene su u Kliničko-bolnički centar „Zemun”, a mališan je kasnije zbog male težine, koja iznosi kilogram i šeststo grama, prebačen na Institut za neonatologiju.

Žaklina Jonović, kojoj je ovo prvi porođaj, kaže za „Politiku”, da je posle prvih trudova, pre tri dana, oko pola pet ujutru, odlučila da krene u porodilište.

– Negde oko četiri sata dobila sam bolove, pa sam probudila sestru i zeta, kod kojih sam boravila, da me odvezu u bolnicu. Tek što smo se spremili i izašli ispred kuće, porođaj je počeo. Čini mi se da je sve kratko trajalo, jer sam već posle drugog napona uspela da se porodim. Bila sam u šoku jer je beba pupčanom vrpcom sve vreme bila vezana za mene. Sestra je iznela iz kuće stolicu, pa sam mogla malo da se odmorim – priča srećna mama.

U trenutku kada je beba dolazeći na svet upala u nogavicu trenerke svoje mame, „pomagači” su je izvadili i uvili u peškire, a Žaklinina sestra Danijela sledila je savete doktorke u Hitnoj pomoći, koja joj je telefonom objašnjavala šta treba da urade da bi beba „proplakala”.

– Čim je počeo porođaj, nekoliko puta smo zvali Hitnu pomoć, koja je došla za pola sata, ali je moja sestra dotad već donela dete na svet. Telefonom su mi rekli da bebu uhvatim za noge, okrenem naglavačke i potapšem po guzi, što sam i učinila, a beba je počela da plače, što je bio znak da je živa – naglasila je sestra porodilje.

Pupčanik bebe presečen je u zemunskoj bolnici, odmah po prijemu, a dr Aleksandar Dukić, iz Odeljenja za patologiju trudnoće, kaže da se mlada mama odlično oseća i da je zbrinuta u njihovoj ustanovi.

– Važno je da nema znakova infekcije i bilo kakvih poremećaja, koji se ponekad dešavaju posle porođaja – rekao je dr Dukić.

Jonovićeva objašnjava da je u trudnoći imala probleme sa visokim krvnim pritiskom i povišenim šećerom, pa je jedno vreme provela i u GAK „Narodni front”, odakle je, kada joj se stabilizovano zdravstveno stanje, pre deset dana otpuštena.

– Troje lekara mi je na ultrazvuku tvrdilo da nosim devojčicu, pa smo mislili da joj nadenemo ime Andrea. Pošto se rodio dečak, suprug je predložio da se zove Viktor, Aleksa, ili David – kaže Jonovićeva, koja je, inače, rođena u Zaječaru, doskoro živela u Beogradu, udala se u Mladenovcu, a bebu rodila – u Surčinu.

Suprug porodilje Ivan Jonović juče je obišao bebu u Institutu za neonatologiju, a Žaklina će imati priliku da vidi svog mališana, za kojeg kaže da je „sladak” i da ima kosicu, već koliko u ponedeljak, kada bi trebalo da bude otpuštena iz zemunskog porodilišta.

--------------------------------------------------------

Porođaj i u taksiju

Kako objašnjava dr Ljiljana Avramović, načelnica ginekologije i akušerstva u KBC „Zemun”, ne dešava se tako često da se neka od trudnica porodi van bolnice, ali se u svojoj dugogodišnjoj karijeri susretala i sa takvim slučajevima.

– Dešavalo se da se žena porodi kod kuće, ili u automobilu ispred bolnice. Ponekad čak i u taksiju. Nekad se dogodi da buduće mame misle da kada krenu porođajni bolovi to nisu oni pravi, pa zbog toga kasnije krenu u bolnicu – naglasila je dr Avramović.

Danijela Davidov-Kesar - Branka Vasiljević

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.