Banjički bazeni – voždovačko more

Izvor: Politika, 05.Jul.2012, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjički bazeni – voždovačko more

„Banjica je naše more”, uglas su juče pre podne vikala trojica plavokosih, mršavih dečačića ne baš obazrivo jureći preko Crnotravske ulice ka otvorenim bazenima u obližnjem sportskom centru. Nisu imali vremena da se bakću davanjem izjava novinarima, objasnivši da zbog proređenog gradskog prevoza već pola sata kasne za svojom ekipom, koja je na bazenima.

Za njima je ka SC „Banjica” polagano napredovala kolona mama i baka sa decom. Sreda im je, objašnjavaju, rezervisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za kupanje jer je za školarce tog dana besplatno. Ali, ni „mlađe snage” središnjim danom u nedelji ne preskaču brčkanje na voždovačkom kupalištu: u plićem, dečjem bazenu, Jovan Petkov uživa sa dvoipogodišnjim sinčićem i jedanaestogodišnjom ćerkom, dodajući da mu ne smeta što je najkrupniji u bazenu.

– Imamo kod kuće još jednog plivača, od šest meseci. Bebicu danas nismo poveli, ostala je sa mamom, ali je često dovodimo. Neviđeno uživa u vodi. Živimo u blizini, u Ulici vojvode Stepe, i na kupalište dolazimo nekoliko puta nedeljno na dva, tri sata. Poveli smo i baku, prija joj sunčanje – objašnjava Petkov.

Malo dalje, u hladu, pauzu između dva uranjanja u bazen četvorica osnovaca koriste da odigraju partiju tablića. Gotovo svaku drugu dobija osmogodišnji Nikola Kalik, dok ga „u recku” prati njegov brat od tetke, desetogodišnji Marko Savin.Vragolasti Nikola povredio je koleno, pa i ne može baš dugo da pliva, a Marko se solidarisao sa njim. Bez problema su našli društvo, spojili peškire i započeli kartanje, dok je Markova mama na miru čitala knjigu.

– Dolazimo bar tri puta sedmično i na bazenu smo upoznali više drugara nego u parkiću. Za nas nema vrućine, ne bi nam dosadilo ni da raspust dvostruko duže traje – veselo će Nikola, dok s talona kupi karte od novih drugara – Aleksandra Živanića iz Meljaka, koji je na banjičkom kupalištu prvi put, i Strahinje Veličkovića, sa Miljakovca dva.

----------------------------------------------

Cene brze hrane

100 hot-dog

120 palačinka

80 pomfrit

170 pljeskavica

U dinarima

----------------------------------------------

Ulaznice

200 – od 10 do 19 sati

150 – od 15 do 19 sati (samo radnim danima)

100 – deca do sedam godina

U dinarima

----------------------------------------------

Špic sredom, subotom i nedeljom

Bez obzira da li u bazenu ima jedan ili više plivača, za doktorku Aleksandru Kosanović, koja radi u ambulanti i kroz prozor nadgleda kompleks, nema odmora. Kroz njenu „radnu sobu” dnevno prođe između 20 i 30 pacijenata, zbog povreda ili samo da bi dobili potreban savet. 

– Najviše posla je sredom, jer tada nagrnu osnovci i srednjoškolci, i vikendom, kada su gužve najveće. Najčešće povrede su posekotine, posetioci pomoć zatraže i kada ih ujede osa ili pčela. Neretko traže i savete kako da se zaštite od sunca – ističe Kosanovićeva.

Da su sreda i subota „špic dani” na voždovačkom kupalištu, potvrđuju i radnici iz kiosku brze hrane. Ne žale se na promet jer se mališani brzo izmore plivanjem pa bar jednom dnevno dođu na palačinku sa plazmom i eurokremom, pomfrit ili hot-dog.

– Još kada mame i bake požele da kafenišu, mi im smućkamo hladan „nes” za sto dinara i nama puna kapa. Naravno da se oseća kriza i da je pazar manji nego prethodnih godina, ali ne žalimo se kada pogledamo kako loše prolaze kolege čije su radnje daleko od banjičkog kupališta – kaže Filip Veljković, iz pekare „Top”.

D. M.

D. J. S.

objavljeno: 05.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.